Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

18.08.2010 | Sex a vztahy

Možná jste v situaci, kdy už vám začínají tikat biologické hodiny a stále u sebe nemáte muže, kterého byste ráda učinila otcem svých dětí. Poradíme vám, jak najít toho pravého, jak vybírat a nepřebrat.

Strávila jste roky studiem, cestováním i budováním kariéry a najednou ejhle – třicítka je za vámi, rodina v nedohlednu a příbuzní neustále kladou nepříjemné dotazy, kdy už jim konečně přivedete představit svého nastávajícího. A vy sama si možná kladete otázku – kde se stala chyba?

Studium, cestování a kariéra samozřejmě důvodem toho, že jsme samy, být můžou, ale daleko častějším důvodem jsou vlastně neomezené možnosti výběru, které nám moderní doba nabízí.

Není to tak dávno, kdy jsme se narodily a od začátku bylo víceméně jasné, že si vezmeme jednoho ze dvou čeledínů v naší vesnici, protože jiná varianta prostě nebyla. Kdežto dnes je možností tolik, že skutečně není snadné si vybrat.

Jak poznat ideálního partnera

Je takových příležitostí, kde se seznámit; v práci, při sportu, na internetu, v zahraničí. A jelikož společnost i jiné faktory nás přestaly tlačit k tomu, abychom se hned po škole vdaly a měly rodinu, postupně si vyzkoušíme žít třeba i s několika muži.

A tak začneme srovnávat. Franta sportuje, má smysl pro humor, ale neumí moc vydělávat peníze. Petr je sice bohatý, ale zase je suchar a to břicho co mu roste…nemluvě o Pepovi, se kterým si sice skvěle rozumíme, klape nám to v domácnosti i v sexu, ale zas už má dítě z prvního manželství. A tak to jde pořád, až se jednoho rána vzbudíme a zjistíme, že samou snahou vybrat toho nejlepšího partnera a otce pro své děti, jsme možná přebraly.

Princ na bílém koni nepřijede, smiřte se s tím

Na vině většinou bývá jeden ze dvou extrémů. Jeden je obraz Pana Božského, který tak nějak máme stále před sebou a každého muže, se kterým se reálně setkáme, s tímto obrazem poměřujeme. A každý skutečný muž prohraje, protože tomu vysněnému se prostě nevyrovná. Při vytváření ideálů totiž většinou děláme jeden typ chyby, a sice ten, že v jedné osobě slučujeme protichůdné vlastnosti. Třeba že má být rázný a trpělivý zároveň, nebo má být citlivý, ale spoustu věcí má naopak přejít bez mrknutí oka apod. A tyto naše představy se pořád ne a ne s realitou potkat.

A pak je opačný extrém, kdy už vlastně během seznamování cítíme, že to nějak není ono, ale abychom nebyly příliš přísné, tak to zkusíme. A tímto způsobem ztratíme třeba několik let života, kdy zkoušíme být šťastné s někým, s kým to na začátku v podstatě moc nezajiskřilo, rozhodly jsme se spíš z rozumu a pak pouze ověřujeme, že to opravdu nejde…

A jaké je řešení?

Jako ve většině případů – zlatá střední cesta. Na jednu stranu je nutné některé věci si rozmyslet a z těch při výběru neslevit. Pokud o sobě víme, že nám vadí alkohol, tak když si náš protějšek dává na první schůzce už několikáté pivo, je to jasný signál, že je třeba dát ruce pryč a nic dalšího nezkoušet. Stejně tak, pokud už chceme rodinu, muž s velkými plány ohledně cestování s batohem po Jižní Americe a se zpáteční letenkou za 3 roky nebude nejspíš ten pravý. Bez ohledu, jak moc to mezi námi jiskří a jak nás přitahuje, protože nám na tu dobu zbudou jen oči pro pláč a možná poslední šance založit si rodinu bude nenávratně pryč.

Dejte mu šanci

Na druhou stranu, i když by nás nikdy nenapadlo hledat si kluka s elektrotechnickou průmyslovkou, kozí bradkou a podivuhodným hudebním vkusem, pokud se v jeho přítomnosti cítíme dobře, byla by škoda dát od vztahu s ním ruce pryč jen proto, že není vysokoškolák a neholduje soulu.

Štěstí může číhat tam, kde byste ho nehledala

Pokud si nechceme vybírat donekonečna, ale ani se spokojit s první námořníkem, který nám přejde přes cestu, je třeba oba extrémy vyvážit. Dát prostor i svému rozumu a zkušenosti v tom, co opravdu nechceme a bez čeho vážně nemůžeme být a zároveň vnímat i své pocity, které nás mnohdy přivedou k člověku, kterého bychom si na první pohled nevybraly, ale po překonání prvních předsudků zjistíme, že s ním skutečně můžeme být šťastné.

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:
Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat