Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?

27.08.2010 | Děti a rodina

Stále více žen se dnes dostává do situace, kdy cítí, že jim tzv. tikají biologické hodiny, ale vhodný partner široko daleko žádný. A tak je napadne otázka: "mám si pořídit dítě bez otce?"

Je to skutečně veliké dilema, ve kterém figuruje spousta faktorů. Zvládnu výchovu sama? Uživím ho? Jak se na mě bude dívat okolí? Neměla bych přece jen ještě počkat, až se ten pravý objeví? Je to vůbec morální? A na druhou stranu – co když čekáním promarním poslední příležitost? Chci riskovat, že třeba nikdy žádné vlastní dítě mít nebudu? Jak se s tím vyrovnám, až budu starší?

Neexistuje správné či špatné řešení

Pokud jsme v situaci, kdy řešíme takto složité rozhodování, v prvé řadě je důležité si uvědomit, že neexistuje žádné správné či špatné řešení. Existují pouze varianty, které přinesou své důsledky. Ale situace není nikdy tak jednoznačná, aby se dalo říct, jak se máme „správně“ rozhodnout a co by naopak bylo špatné. Nicméně pokud se rozhodneme dítě si bez otce pořídit, je několik důsledků, se kterými může být praktické počítat.

„Mami, proč nemám tatínka?“

Kromě výše zmíněných aspektů, jedna z věcí, která by nás mohla zajímat je, jaký postoj tímto svým rozhodnutím svému potomkovi předáváme. Váš syn nebo dcera vám jednoho dne položí otázku, proč nemají tatínka, a vám se nejspíš odpověď bude hledat složitěji, než vaší sousedce, kterou manžel opustil, protože jim to neklapalo.

Je otázka, jak si vaše dítě poradí se zjištěním, že tatínka nemá, protože vy jste nejdřív studovala, pak cestovala a pak si chtěla vybudovat stabilní pracovní pozici…a na seznamování a vztahy nějak nebyl čas. V tu chvíli totiž svému dítěti předáváte informaci o svém hodnotovém systému, ze kterého nejspíš vydedukuje, že muži v životě ženy nejsou důležití. Což se může projevit v přístupu k mužům u vaší dcery (může dojít k závěru, že muži jsou k ničemu, případně hrozní, nepoužitelní), a co může být komplikovanější – v přístupu k sobě samému u vašeho syna. Přece jen si může říct: muži jsou špatní, já jsem muž…

Tatínka najdeme později

Ale nic není tak černobílé, jak to na první pohled vypadá. Pokud se rozhodnete pro variantu dítě bez otce, to, co je nejdůležitější, je s jakým záměrem se do tohoto projektu pustíte. Je velký rozdíl, zda si sama dítě pořídíte proto, že už cítíte, že vážně není času nazbyt a holt v tuto chvíli vedle vás žádný spolehlivý partner není; ale že to neznamená, že jste na vztahy rezignovala. Jen se svého muže nechystáte hledat sama, ale budete se po něm poohlížet s potomkem. Pokud vy sama o partnerský vztah stojíte, riziko, že dítěti předáte nefunkční vzorec, není tak veliké.

Chlapi jsou k ničemu

Pokud ale patříte mezi „zahořklé“ ženy, které o mužích nechtějí ani slyšet, a jste ráda, že moderní medicína vám umožní dítě mít, aniž byste se s tímto „příšerným pohlavím“ vůbec musela dostat do kontaktu, pak je asi třeba očekávat, že se tento váš postoj na dítěti nějak odrazí. V takové situaci by nemuselo být od věci navštívit terapeuta, který by vám pomohl odmítavé postoje alespoň trochu obrousit.

Každopádně bychom měly mít na zřeteli, že toto řešení je v podstatě nouzové, a pokud nás čas ještě netlačí, pokusit se najít variantu, ve které by otec figuroval víc, než jen jako dárce spermatu.

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:

Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu
Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:23
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat