5 rozvodových lekcí, které si neseme do dalšího vztahu

04.04.2016 | Vztahy

Rozvod. Už jen to samotné slovo má pachuť smutku. A přesto tímto bolestivým a nepříjemným zážitkem projde spousta z nás. Je těžké hledat na něm něco pozitivního (tedy pro většinu zúčastněných, i když jsou jistě i výjimky), nicméně jedno je jasné – rozvod je hodně poučnou záležitostí.

A jaké že lekce nám rozvod pro další partnerské vztahy udělí?

Lekce č. 1: Komunikace, komunikace, komunikace

Ve většině průzkumů týkajících se příčin rozpadu manželství spousta respondentů uvedla, že jedním z důvodů krachu vztahu byla špatná komunikace s partnerem. Je totiž třeba nejen mluvit, ale také umět naslouchat. Vzájemné pochopení toho, co si sdělujete, je pro vztah klíčové.

Lekce č. 2: Nelze setrvávat v minulosti

Každý má nějakou minulost, a tak nemá cenu se v ní neustále „šťourat“. Vyčítáním bývalých partnerek/partnerů či hříchů z mládí můžete vztah nenapravitelně poškodit. A vlastně zbytečně, minulost už totiž nikdo nezmění.

Lekce č. 3: Za vším hledej peníze

Tedy ne doslovně, ale finanční záležitosti jsou v nejrůznějších průzkumech o rozvodech také skloňovány ze všech stran. Jednak kvůli nim vzniká řada nepříjemných hádek a scén, jednak mohou nalomit důvěru mezi partnery – například když se jeden zadluží bez vědomí druhého či se sám rozhodne pro nějakou zásadní investici.

Lekce č. 4: Výčitky spor nevyřeší

Hádky a spory ke vztahu patří – i k tomu nejšťastnějšímu a nejharmoničtějšímu. Ovšem jde o to, jak se partneři k vyřešení sporů postaví. Zda budou usilovat o klidné řešení, nebo zda se vydají cestou obviňování a výčitek. Takový přístup ovšem zajistí jediné – ještě výraznější prohloubení původního sporu a nabalení dalších hádek.

Lekce č. 5: Lásku je třeba dokazovat

Vztahy neběží jen tak samospádem, ale je třeba na nich pracovat. I tím, že i po  letech budete partnerovi/partnerce dokazovat, jak moc vám na něm/ní záleží. Nemusíte vymýšlet nic okázalého, malá gesta dokáží často mnohem více. Váš protějšek musí cítit vaši podporu a lásku.






Celkem 12 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18
15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat