Je láska opravdu jen chemie?

01.12.2016 | Vztahy

Láska je úžasná emoce – je vám při ní krásně na těle i na duši, svět se vám zdá veselejší, lidé jsou milejší a vy se vznášíte v oblacích. Vědecký názor na lásku je ale poněkud méně romantický. Co o ní říkají?

Partneři a DNA

Že protiklady se přitahují, je sice hezká věc, ale zároveň je prokázáno, že nemají-li partneři mnoho společného, dlouhodobý vztah zůstane spíše v oblasti snů. Partnerství naopak vydrží spíše mezi lidmi, kteří jsou si podobní. Před nedávnem pak vědci přišli se zajímavou novinkou – dlouhodobí partneři nemají jen podobné vlastnosti, ale i DNA! Takže jak se zdá, výběr partnera či partnerky mají na starosti i geny…

Cholesterol a vášeň

Zdalipak si hlídáte, jestli máte zdravou hladinu cholesterolu? Pokud ne, pak byste měli vyrazit ke svému praktickému lékaři na preventivní prohlídku, v jejímž rámci se zjišťuje i tento údaj. Proč? U mužů existuje spojitost mezi vysokou hladinou cholesterolu v krvi a erektilní disfunkcí. Je prokázáno, že pacienti, kteří užívají léky na snížení cholesterolu, nemají s erekcí takové potíže.

Hlas a přitažlivost

Hlas dokáže hrát v přitažlivosti významnou roli. Muži s podmanivým, hlubokým hlasem mají situaci na poli lásky snazší než jejich vrstevníci, kteří mluví hlasem vysokým. Ženy totiž hluboký hlas spojují podvědomě s vyšší hladinou testosteronu. Muži naopak preferují ženy s vysokým hlasem, nicméně s jednou výjimkou. Ženy totiž dokáží ve snaze upoutat partnerovu pozornost snížit svůj hlas, a tím signalizují, že jsou „k mání“. Mimochodem, ukázalo se, že když se o něco podobného pokusí muži, změnu hlasu u nich ženy vůbec nehodnotí pozitivně. Tuhle zbraň dala matka příroda do vínku jen „slabšímu pohlaví“.

Antikoncepce a výběr

Skotská studie naznačuje, že hormonální antikoncepce může ovlivňovat výběr partnera. Uživatelky antikoncepce podle vědců nejsou fyzicky tolik přitahovány k výrazně maskulinním typům mužů, navíc nemají tak uspokojivý sexuální život. Nicméně jsou spokojenější s postavením svého partnera a vztahy neukončují tak často jako ženy, které hormonální antikoncepci neužívají.

Cyklus a sex-appeal

A když už jsme zmínili antikoncepci, nemůžeme zapomenout zmínit vztah menstruačního cyklu a toho, jak nás muži přitahují (a my je). Jsme-li v období ovulace, preferujeme maskulinní typy mužů. A navíc jsme pro muže v tu dobu nejpřitažlivější.

Cukr a hádky

Další studie se zaměřila na vztah hladiny glukózy v krvi a četností hádek mezi partnery. A její autoři zjistili, že pokud je hladina cukru v krvi nízká, máme tendenci se hádat víc. Důvod? Nízká hladina glukózy může signalizovat hlad – a při něm není nikdo právě nejlepší společník (však už naše babičky říkaly, že než začneme s mužem něco závažného nebo důležitého probírat, máme mu dát najíst…).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat