Muži s nadbytkem testosteronu mají problém přiznat, že se mýlí

11.05.2017 | Vztahy

Vědci z Kalifornie tvrdí, že přišli na to, proč jsou někteří muži tak paličatí a odmítají přiznat svou chybu, i když je naprosto evidentní, že se mýlí. Třebaže pro jejich omyl existují jasné důkazy, tvrdě si stojí za svým. A může za to právě mužský pohlavní hormon. Čím více ho muž v těle má, tím více hrozí, že si bude stát paličatě za svým.

Paličatost a přesvědčení o své neomylnosti souvisí s účinky testosteronu na mozek. Ten činí blesková rozhodnutí a testosteron také brzdí procesy mentální kontroly vlastních úsudků a posiluje naopak přesvědčení o vlastní neomylnosti.

„Co jsme zjistili, je, že testosteron podporuje bleskové úsudky bez rozmýšlení u věcí náročných na přemýšlení, v nichž jsou intuitivní přesvědčení obvykle nesprávná. Testosteron brzdí procesy mentální kontroly vlastní práce a zvyšuje intuitivní pocit, že má rozhodně pravdu,“ vysvětluje profesor Colin Camerer z Kalifornského technologického institutu.

Vyšší hladina testosteronu souvisí také se sklony k agresivitě, ale mužům dodává sílu, výdrž a činí je sexuálně přitažlivějšími.

Stačí promluvit?

S vyšší hladinou testosteronu jsou sice občas ve vztahu potíže, ale má i své přednosti. Tak například u řady mužů tento hormon souvisí s hloubkou hlasu. A ta s námi ženami dokáže dělat divy!

Pokud má totiž muž hluboký hlas, je to jeho výhoda v případě, že chce zaujmout ženy. Ovšem podle kanadských vědců by si dámy na muže s velmi nízkým tónem hlasu měly dávat pozor, pokud jim jde o věrného partnera. Mezi pány s pořádným basem je nejvíce nevěrníků a jejich biologické predispozice je k podvádění nutí.

Mnohé ženy však tohle podvědomě vnímají a muže s hlubokým hlasem si vybírají především pro krátkodobé vztahy, milostné románky a sexuální poměry. Když pak volí jedince pro dlouhodobý vztah a zakládání rodiny, volí muže spíš s vyšším tónem hlasu. Nicméně k mužnosti patří hluboký hlas a pro ženy je pak nesmírně sexuálně přitažlivý. Takový muž však svou partnerku častěji podvede.

Dosud nebylo jasné, proč ženy mají v oblibě muže, kteří je mohou podvádět. Ale my jsme přišli na to, že čím více ženy věří, že je tito muži podvedou, tím více jsou jimi přitahovány pro krátkodobé vztahy, v nichž je méně trápí nevěra,“ tvrdí doktorka Jillian O’Connor z McMaster University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat