Problém s oslovováním cizích lidí. Jak odbourat stres a strach?

16.05.2017 | Vztahy

Máte okolo sebe málo přátel? Stále nemůžete najít toho pravého partnera? Působte asertivněji a vytvořte si prostředí, ve kterém se budete cítit skvěle. S tímhle manuálem cizí lidi oslovíte jako nic. Přátelství i láska už na vás čekají!

Rozhovor. Podle předního českého odborníka na mezilidské vztahy Otmara Chadima se pojí s některými projevy nonverbální komunikace, ale i s tím, jak říkáte to, co říkáte. „Přelom 20. a 21. století bohužel už nezná ustálená řečová pravidla, jež byla naprosto jednoznačná kolem roku 1900,“ popisuje odborník v jedné ze svých publikací s tím, že když tehdy dívka řekla: "ach", bylo jasné, že myslí něco jiného, než když řekla "ách". Když řekla: "ne", a řekla to vcelku, bylo jasné, že říká něco jiného, než když řekla "ne", ale s malou přestávkou.

Když já nechci!

„Přesto však v každém pracuje jakési zvláštní podvědomí, které nás nutí vnímat nejen to, co je řečeno, ale i jak je to řečeno,“ uznává Otmar Chadim, který tak nepřímo naráží na problém s oslovováním cizích lidí. Nikdo se totiž nikdy nechce dobrovolně ztrapnit. Dá se tenhle nepříjemný pocit z kontaktu mezi vámi a neznámem odbourat?

Britská sexuoložka a expertka na řeč těla Tracey Cox, která tvrdí, že vše souvisí s výchovou a sebevědomím, radí upřednostnit následující postup, díky kterému se již nebude obávat kontaktu s dosud neznámými lidmi. Heslo? Lidé mají rádi ty, kteří mají rádi je!

Navažte kontakt – beze slov

Přibližte se k osobě, kterou hodláte oslovit, a to natolik, abyste mohli začít s rozhovorem, ale zase ne příliš, abyste ji nezahnali do kouta. Pak zachyťte její pohled, krátce, ale zářivě se usmějte, vyčkejte vteřinu či dvě na reakci a poté pohled odvraťte. Pokud se dotyčný nebo dotyčná usměje a podívá se vám do očí, je svolná k rozhovoru. Jakmile úsměv neopětuje nebo se upjatě ušklíbne, nemá zájem nebo se stydí. Pak byste se měli rozhodnout, jestli ve sbližování hodláte pokračovat, nebo nenásilně „vycouváte“.

Udělejte si z toho hru

Nádech a výdech. Zklidněte svoji mysl a jděte na to. Obyčejná, nekomplikovaná věta odpovídající situaci je to nejlepší, co můžete ze svých úst vydat. „Jste tu poprvé?“ „Co říkátena na tuhle výzdobu?“ „Znáte místní kuchyni? Nemůžu se rozhodnout, jestli si dát salát, nebo těstoviny.“ „Vy taky máte ten samý koktejl?“

Pamatujte, že čím fádnější otázka, tím lépe. Pokud se chcete lépe vžít „do seznamovací role“, představte si, že jste danou osobu již někdy v minulosti viděli nebo že je to váš kamarád. Nervozita trochu ustoupí do pozadí a vy nebudete mít takový respekt vůči neznámému. Zároveň se vyvarujte pokládání dalších a dalších otázek. Vždy nejdřív počkejte na odpověď.

Taky pamatujte, že naučené seznamovací fráze obvykle nefungují, a hlavně: jsou to seznamovací fráze, které každý prokoukne. V porovnání za obyčejná sdělení a otázky se za ně neschováte. Hned tak bude jasné, o co vám jde. A to nejspíš nechcete, když vás obyčejně sužuje strach z oslovování. Nebo snad ano?

Dejte na svůj pocit

První věta padla, kontakt navázán. Co teď? Jak poznat, jestli si vámi vybraná osoba rozhovor užívá? Řeč těla ji prozradí! Nakloní se k vám, přistoupí blíž, usmívá se, taky se na něco zeptá a působí u toho přátelsky. V takovém případě váš zájem dopadá na úrodnou půdu a vy jste dokázali to, o čem jste si ještě před chvíli mohli nechat jenom zdát – oslovili jste cizího člověka, a navíc jste na něj udělali dojem.

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat