Velký věkový rozdíl mezi partnery manželství nepřeje

06.08.2017 | Vztahy

Na světě existují funkční manželství či dlouhodobé vztahy, v nichž je mezi partneryi značný věkový rozdíl. Nicméně jsou to vzácné výjimky. Většině párů totiž výrazný věkový rozdíl neprospívá. Naopak zvyšuje počet rozdílů – a tím i rizik – která vedou k rozpadu nedlouho po svatbě.

Ačkoli zvláště muži jsou zpočátku velmi šťastní a spokojení, když je jejich partnerka výrazně mladší, po šesti až deseti letech manželství se situace mění. A mohou za to odlišné životní zkušenosti a názory, které dělí generace.

Největší šanci na úspěch mají vztahy, kde jsou partneři téměř stejně staří.
„Zjistili jsme, že muži ženatí s mladšími ženami jsou nejspokojenější, a muži, kteří mají starší manželky, jsou nejméně spokojení. Ženy jsou ale také méně spokojené, když mají starší partnery a spokojenější, když mají mladší partnery. Ale s délkou manželství klesá spokojenost u všech manželů, kteří mají výrazně mladší i výrazně starší partnery,“ tvrdí profesorka Terra McKinnish z University of Colorado v Boulderu.

Manželství osob stejného věku je sice na počátku méně euforické než u těch, kdo si berou výrazně mladšího partnera, ale spokojenost v jejich manželství je mnohem stabilnější a nedochází k tak silnému výkyvu jako u partnerství věkově výrazně odlišných osob.

Choďte na rande

Ať už vás s manželem dělí pár dní nebo čtvrt století, existují způsoby, jak mezi vámi vzájemné pouto posilovat i po letech od svatby. Alespoň odborníci mají jasno! Musíte na vztahu neustále pracovat.

Zatímco před svatbou se ještě partneři snaží a o vztah pečují – samozřejmě ne vždy – po svatbě s tímto úsilím přestanou. Ale páry, jimž vztah – i bez zákonného posvěcení sňatkem – funguje mnoho let, se této chyby nedopouštějí. Chodí na rande i poté, co spolu dávno překonali období zamilovanosti či svatebního nadšení. A právě pravidelné schůzky partnerů jsou tím, co oživuje a podporuje jejich vztah.

Sociální psychologové z britského Lincolnu prokázali, že pravidelně se opakující večery – alespoň jednou měsíčně – které partneři stráví jen spolu jako v minulosti na rande, zvyšují jejich pocit štěstí, spokojenosti ve vztahu a touhu v něm pokračovat.

Večeře jen ve dvou, návštěva kina či divadla nebo výlet do okolí, to vše může zachránit podle profesorů Harryho Bensona a Stephena McKaye až čtrnáct procent manželství. Přitom rande má v manželství ještě větší význam než ve vztahu bez závazků.

„Pro manžele má večerní rande hluboký význam,“ tvrdí autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat