U partnerů dáváme přednost těm, kteří mají oči podobné jako naši rodiče

06.11.2017 | Vztahy

Když se dítě narodí, první kontakt, který s okolím navazuje, je ten oční. A ihned začne fungovat tzv. imprinting neboli vtiskování. Nasvědčuje tomu nová studie ze Skotska. Dítě se první měsíce a roky života nejvíce dívá do očí rodičům, podle autorů studie pak vyhledává v dospělosti sexuální partnery, kteří mají oči jako rodič toho pohlaví, které ho sexuálně přitahuje.

Heterosexuální ženy a homosexuální muži si tedy vybírají partnery s očima otce, zatímco homosexuální ženy a heterosexuální muži si zase vybírají partnerky s očima matek. Podle skotských autorů mají lidé partnery s barvou očí rodičů dvakrát častěji.

„Lidští partneři mají tendenci mít podobné fyzické znaky, ale mechanismy způsobující tuto homogamii jsou kontroverzní. Jedním z možných vysvětlení je přímé párování s vlastními charakteristikami. Studie také dokazují podobnost mezi rodičem a partnerem a podporují pozitivní sexuální imprinting, při němž si člověk vybírá partnery se stejnými vlastnostmi, jako měli rodiče,“ tvrdí Lisa DeBruine z Glasgowské univerzity.

Vědci z Northumbria University také zjistili, že lidé si vybírají partnery rovněž podle svých sourozenců. Heterosexuální ženy a homosexuální muži podle bratrů a homosexuální ženy a heterosexuální muži podle sester.

„Ačkoli jsou sourozenci sexuálně odpudiví, jejich fyzické vlastnosti nikoli,“ tvrdí autoři.

Nejkrásnější rys

Nejen barva očí je ovšem při výběru partnera či partnerky důležitá. Oči totiž hrají klíčovou roli jako takové. Už proto, že jsou podle všeho tím nejkrásnějším rysem naší tváře. Ačkoli vlasy a rty zmohou také hodně, oči je stále předbíhají. Nicméně tyto rysy jsou svatou trojicí lidské krásy.

Muži při sledování ženského obličeje kladou největší důraz na celkový obličej, oči a vlasy, nejméně na nos a rty. Ženy sledují na mužích především oči a vlasy, nosy a rty jsou méně důležité.

Ženy na ženách nejvíce hodnotí oči a vlasy, nos a celkovou tvář méně. Muži na mužích hodnotí nejvíce oči a vlasy, rty a nos podceňují.

„V mezilidských interakcích má krása obličeje velký význam pro jedince i skupinu. Krása tváře opačného pohlaví odráží vhodnost dotyčného k reprodukci,“ komentoval závěry své studie doktor Daniel Gill z University of Winchester.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat