Sociální sítě a internet podporují mikronevěru ve vztazích

26.01.2018 | Vztahy

Internet a sociální sítě mají usnadňovat komunikaci a utužovat vztahy. No možná ty přátelské ano, ale podle psychologů ty partnerské většinou erodují. Pokud se protějšky chovají na sociálních sítích nevhodně a při komunikaci s jinými se dopouštějí mikronevěry. Když se k tomu připočte žárlivý a nevyrovnaný partner, vzniká spousta napětí vedoucí často k vážnému narušení harmonice vztahu a rozchodu.

Mikropodvádění je v podstatě veškeré chování, které spadá do vágní oblasti mezi přátelskou interakcí a skutečnou nevěrou.

Žárlivost kvůli internetu

Dříve musel člověk partnera nachytat v posteli s někým jiným. Dnes stačí zhlédnout na internetu jeho laškování s jiným mužem či ženou.

Mikronevěrou je některými psychology označováno třeba procházení profilů bývalých partnerů na sociálních sítích. Posílání milostných emotikonů – srdíček, pusinek a medvídků – jiným lidem než partnerům či ukládání si kontaktů sexuálně přitažlivých kamarádů a kamarádek pod falešnými jmény.

Ačkoli tohle chování nemusí vést k přímé fyzické nevěře, eroduje důvěru mezi partnery a podněcuje k žárlivosti a nejistotě.

„Může to být dokonce něco tak jednoduchého jako opakované označování příspěvků na Instagramu jako to se mi líbí nebo komentování příspěvků na Facebooku… Utajování či skrývání komunikace je často – ale ne vždy – znakem mikronevěry,“ vysvětluje doktor Martin Graff z University of South Wales.

Hádky na denním pořádku

Zvýšené užívání sociálních sítí podle vědeckých výzkumů souvisí se zvýšenou mírou hádek a neshod mezi partnery. Zadaní lidé by měli komunikaci a pobyt na nich omezovat na minimum a být opatrní v tom, jak se tam chovají. Tedy pokud nemají vedle sebe duchovně vyspělého, vyrovnaného a rozumného partnera.

„Nikdy jste nemohli svého partnera a jeho chování hlídat tak snadno a tak podrobně jako v čase internetu a sociálních sítí,“ vysvětluje doktor Graff.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat