Manželství uzavřená na Valentýna se rozvádějí častěji

12.02.2019 | Vztahy

Svátek svatého Valentýna je obdobím lásky už od antiky. Křesťané tehdejší oslavy sexuálních orgií pozměnili na velebení monogamie a přinesli i pověst o knězi, který tajně oddával věrné dvojice. Druhý dech Valentýnu dodal komerční Západ a mnohé páry těchto zemí neodolají a zvolí si právě datum 14. února jako den svatby. Jenže podle australských odborníků chybují. Dvojice oddané v tomto datu se rozvádějí o sedmatřicet procent častěji.

Důvod? Datum za to zřejmě nemůže, na vině bude spíš povaha osob, které si volí právě 14. únor. Jejich osobností rysy, které je motivují k volbě kýčovitého termínu, jsou také těmi vlastnostmi, které se neslučují s dlouhodobým vztahem.

Mezi páry, jež se vezmou na Valentýna, se rozvádí o sedmatřicet procent víc než v případě dvojic, které se vezmou v jakémkoli jiném termínu. A třetí výročí svatby oslaví o pětačtyřicet procent méně takových párů. Tvrdí to sociologové z University of Melbourne, kteří analyzovali výsledky 1,1 milionu nizozemských manželství.

„Šance vzít se během výjimečného data zvyšuje atraktivitu takových svateb a vede k rychlejšímu a méně kvalitnímu závazku v manželství, obecně to tak může zvýšit zranitelnost takového manželství vůči neúspěchu,“ uvádějí autoři v odborném časopise Population Economics.

Zakletá zima

Jako by to nestačilo, že párům, které si své ano řeknou na Valentýna, hrozí rozchod, zima podle všeho rozvodům opravdu přeje. A vědci dokonce znají datum, kdy se lidé k odluce od partnera či partnerky rozhodují!

Sociologové dobře vědí, že rozpad vztahu neovlivňují jen psychologické aspekty partnerů, ale také kulturní okolnosti. A právě v kalendáři lze přesně určit období, kdy k rozchodům dochází častěji než v jiné části roku. Mohou za to svátky konce roku či dovolené. Jedním z nejrizikovějších období je předvánoční čas.

Podle analýzy příspěvků na Facebooku se nejvíce lidí rozejde s protějškem 11. prosince. Samozřejmě, tato data jsou velmi specifická, neboť lidé, kteří oznámí tento fakt v příspěvku na sociální síti, mají dost určitý typ osobnosti. Nicméně sociologové, právníci i psychologové se shodují, že během adventu a Vánoc nastává období roku, kdy skončí více vztahů než v jiné části roku.

Nejvíce žádostí o rozvod připadá na leden a únor, protože manželé se sice často o Vánocích rozejdou, ale rozvod podepíšou o pár týdnů později.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat