Chcete partnerovi dokázat svou oddanost? Smažte seznamovací aplikace z mobilu

08.08.2018 | Vztahy

Kulturně a historicky se gesta oddanosti jednomu partnerovi a vyjádření úmyslu žít v exkluzivním vztahu proměňovala. Na Západě je nejznámějším gestem zasnoubení a rituálem vstupu do takového vztahu svatba. Ačkoli tyto archaismy přežívají i dnes, chování ve vztahu čelí také novým vlivům. V čase neustálého propojení života a technologií se gestem oddanosti jedinému partnerovi stalo, že člověk z mobilu smaže všechny seznamovací aplikace.

„Smazání seznamovacích aplikací naznačuje, že to dotyčná osoba myslí velmi vážně s tím, s nímž randí. Normálně by se řeklo, že dotyčný vstupuje do exkluzivního vztahu,“ tvrdí britská psycholožka Madeleine Mason Roantree.

Zrušení profilu na seznamkách také přesměruje energii a čas, který člověk věnoval více lidem, právě do vztahu. Člověk si vyčistí hlavu a může se soustředit na budování něčeho smysluplného. Naopak navštěvování seznamek zbytečně rozptyluje. Smazání aplikací je milníkem ve vztahu a poukazuje na významnou etapu.

„Jasně tím dáváte najevo, že se hodláte zaměřit už jen na jediného člověka… Pokud se zrovna s někým seznámíte a znáte se pár dní, není důvod je mazat. Jakmile spolu ale začnete spát a mluvíte o společné budoucnosti, zřejmě je to pravý okamžik,“ souhlasí psycholog James Preece v rozhovoru pro deník Independent.

Nepřítel mobil

I když partneři ve svém telefonu smažou jakoukoli seznamovací aplikaci, neznamená to, že by se stal zničehonic telefon přítelem jejich vztahu. Alespoň před jeho účinky varují slovutní odborníci. Američtí vědci působící na texaské Baylorské univerzitě si troufají tvrdit, že používání mobilů přímo ovlivňuje fungování svazku. Naznačují to poznatky jejich studie, do které bylo zahrnuto několik stovek párů. Při analýze nashromážděných dat totiž vyšlo najevo, že drtivá většina respondentů přiznala, že kvůli telefonům jim doma jaksi vázne komunikace.

Když byli adepti požádáni, aby upřímně zhodnotili spokojenost ve vztahu, potažmo s partnerem, hodně jich uvedlo, že jejich drahá polovička věnuje větší pozornost velkému displeji, než jim samotným. To pochopitelně nahrává konfliktům, během nichž vzduchem létají výčitky i nadávky.

„Zdá se, že čím dál více uživatelů má s častým používáním mobilních telefonů silnější a pevnější psychologickou vazbu na ono zařízení, která skutečně může způsobit vážné problémy v mezilidských vztazích,“ vysvětluje Matthew Lapierre, americký profesor komunikace na univerzitě v Arizoně, jež se tímto tématem dlouhodobě zabývá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat