Ženy se bojí příliš chytrých a příliš pohodových mužů

31.08.2018 | Vztahy

Všeho dobrého moc škodí. A platí to také ve vlastnostech partnera. Tvrdí to psychologové z australského Perthu, podle nichž se ženy při seznamování bojí příliš chytrých a příliš pohodových mužů. Obě vlastnosti zvyšující atraktivitu muže musejí být přítomny jen v určité míře.

„Zatímco být inteligentní a mít uvolněný postoj k životu jsou vlastnosti žádoucí u budoucího partnera, je možné mít těchto vlastností až příliš mnoho, takže začnou být děsivé,“ tvrdí autoři.

Pro muže i ženy jsou na prvních třech místech v hodnocení atraktivity protějšku vzhled, inteligence a uvolněnost. A stejně jako výjimečně atraktivní jedinci vzbuzují obavy, vzbuzují je jedinci příliš inteligentní a příliš pohodoví. Tedy pokud jsou to muži a snaží se získat ženy.

„Je dobře vědecky popsáno, že určité vlastnosti partnera jsou hodnoceny vysoko jako přitažlivé. Ale na škále našeho měření vyšlo najevo, že některé z těchto vlastností mají opačný efekt, když jsou u protějšku zastoupeny ve výjimečně velké míře, jinými slovy, příliš dobrého vám při seznamování může uškodit,“ tvrdí Gilles Gignac a Clare Starbuck z University of Western Australia.

Důvěřuj a buď nezávislá

A jaké ženy děsí naopak muže? Podle jistého výzkumu ty, které jim projevují až přílišnou oddanost, jsou na nich závislé, ale na druhou stranu jim nedůvěřují. Jsou to totiž vlastnosti muži nejvíce nenáviděné. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu, z nějž ale paradoxně také vzešlo, že naopak toto chování u mužů je poměrně atraktivní.

Tedy citově závislí a úzkost projevující muži mají docela velkou šanci, že uspějí. Ne všechny ženy samozřejmě takové chování snesou, ale ženy mnohonásobně častěji než muži. Pro naprostou většinu mužů je takové chování u ženy odpudivé.

„Pro lidi úzkostné v jejich připoutáních k partnerovi je úzkost vázaná na to, zda tu bude jejich protějšek pro ně napořád a zda jsou dost hodnotní pro jiné,“ vysvětluje doktorka Ashley Cooper z Florida State University.

Ženy můžou projevovat dva zhoubné druhy připoutání – vyhýbavý a úzkostný. V prvním případě jejich mužské protějšky hodnotí kvalitu vztahu a spokojenost s ním velmi negativně. V druhém případě kolísá spokojenost se vztahem ze dne na den, ale z dlouhodobého hlediska je nízká.

„Ale v případě mužů projevujících úzkostné připoutání si ženy tento vztah uchovávají jako bezpečný. Ženy zřejmě dokážou zvládat negativní účinky úzkostného připoutání partnera,“ míní Cooper.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat