Nezadaní muži zapáchají více, než ti zadaní

28.02.2019 | Vztahy

Nezadaní muži mají vyšší hladinu testosteronu v krvi. Ta je činí nejen sexuálně náruživějšími, ale také agresivnějšími, odvážnějšími a mají mužnější rysy v obličeji. Jakmile se však zamilují a začnou žít ve vztahu, hladina testosteronu se sníží, aby se omezila chuť na zálety a nevěru a také agresivita. Má to však ještě jeden blahodárný účinek. Pot zadaného muže už nepáchne tak silně.

Ačkoli i tahle vlastnost – tedy typ a intenzita tělesného pachu – jsou ovlivněny geneticky, stravou a chováním (kouření, konzumace alkoholu, pohyb), obecně platí, že muži, kteří páchnou intenzivně jako svobodní, jsou cítit o něco méně jako zadaní.

Prokázali to v experimentálním výzkumu vědci z Macquarie University v Sydney. Nechali nosit skupinu mužů čistá bavlněná trička, která pak ženy očichávaly a měly hodnotit intenzitu pachu. U svobodných mužů ale bylo hodnocení pachu výrazně vyšší (intenzivnější) než u mužů zadaných.

„V souladu s hypotézou byl tělesný pach svobodných mužů silnější než tělesný pach mužů zadaných, přitom obličeje svobodných mužů byly hodnoceny jako mužnější, zatímco obličeje zadaných jako jemnější,“ tvrdí autoři, jejich studii otiskl vědecký časopis Frontiers in Psychology.

Přitažliví vegetariáni?

Mužský pach dokáže nicméně zvýšit (a samozřejmě i snížit, když vám dotyčný nevoní) přitažlivost svého nositele. A jelikož pánové dokáží své tělesné aroma do značné míry ovlivnit, pokud chtějí zvýšit svou atraktivitu, měli by se soustředit i na svůj jídelníček. Závěry australského průzkumu provedeného na univerzitě Macquarie se sídlem v Sydney totiž odhalily vskutku zajímavý fakt – muži, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny, voní tak nějak lákavěji, což u opačného pohlaví rozhodně nezůstává bez odezvy.

Téměř stovka náhodně vybraných dobrovolníků měla za úkol zaznamenávat, z jakých potravin se skládá jejich jídelníček. Po uplynutí několika týdnů odborný tým respondenty pozval „na kobereček“, a posvítil si na ně speciálním přístrojem, jehož světlo dokáže okamžitě rozpoznat, zda je strava monitorovaného jedince bohatá na karotenoidy (antioxidanty v ovoci a zelenině). Ve druhé fázi pokusu se zúčastnění pořádně zapotili v posilovně a nasáklé oblečení odevzdali.

Jakmile se sportovní kousky dostaly do oběhu mezi ženy, začalo důkladné očichávání. Přítomné dámy po kontaktu se všemi vzorky hodnotily, jaký odér se jim líbí. A z reakcí dobrovolnic bylo patrné, že konzumenti zdravé stravy voní atraktivněji, v porovnání s kolegy, kteří okurku a jablko nevezmou do úst.

„Z našich poznatků jednoznačně vyplývá, že tělesný pach je důležitým kritériem přitažlivosti. Muži, kteří jedí zeleninu, mají pro ženy výrazně příjemnější vůni,“ potvrzuje psycholog a autor studie Ian Stephen







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat