Některé věty se neříkají ani bývalému příteli

Vztahy končí nejrůznějšími způsoby. Někdy přátelskou dohodou, jindy naopak. Ale něco byste neměli říkat ani svému nejhoršímu nepříteli – tedy bývalému příteli.

Když skončí vztah, není to nikdy příjemné. A přesto by se měli oba partneři stále jeden k druhému chovat s respektem a úctou. S ohledem na důvod rozchodu se to mnohým může zdát velmi obtížné, ale podle expertů na vztahy a komunikaci existují věty, které by nikdy neměly být vyřčeny.

Neubližujte

Podle expertů je ta nejhorší věta, kterou byste svému ex příteli mohli říct: „Nikdy jsem tě doopravdy nemilovala.“ Není potřeba řešit, jestli je tento výrok pravdivý, nebo ne. Jde o to, že touto větou oba uvíznete v minulosti a dál dopředu najednou není kam. Kromě toho nemá smysl tomu druhému po rozchodu, který už bez toho je dost bolestivý, chtít ještě znovu ublížit. A nejen to: takový druh vět může u druhého vyvolat dokonce pochyby o něm samém, a tak se při každém novém vztahu bude ptát sám sebe, zda tentokrát ho druhá osoba opravdu miluje, nebo ne, jak říká Cassandra LeClair, docentka na fakultě komunikačních studií státní univerzity v Texasu.

Jděte dál

Kromě této věty, jsou ještě další, které jsou naprosto nepřípustné: „Vždycky jsem věděla, že to s tebou neklapne.“ Nebo: „Kdyby ses trochu snažil, mohli jsme to dokázat.“ Nechcete přece na konci vztahu ulpět v minulosti. Oba partneři většinou chtějí v lepším případě jít dál a hledat svoje štěstí. Věta, že s trochou snahy to mohlo s právě se rozpadlým vztahem dopadnout dobře, zbytečně bolest z rozchodu prodlužují.

Nesrovnávejte

Experti ale varují i před větou „Daří se mi teď mnohem lépe.“ Je sice hezké, že se jednomu z obou partnerů už daří lépe, ale je to zraňující a netaktní to druhému strkat pod nos. Svůj současný život srovnávat s tím starým je nejhorší věc, kterou můžete svému ex partnerovi udělat, říká expertka na alternativní zdraví Jeanine Duval. V nejlepším případě buďte milí, přátelští, ale pokuste se rozhovor co nejvíce zkrátit. Pak vám nemohou vyklouznout z úst žádné věty, kterých byste později litovali.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat