Muži jsou dle žen opravdu z Marsu

Muži mají rádi auta a pijí pivo. Ženy pořád mluví a milují nákupy. Proč se obě pohlaví tak zásadně liší? Jsou na vině geny nebo výchova? Podle posledních studií považují psychologové ženské vlastnosti za lepší a údajně je jen otázka času, než ženy převezmou veškerou moc…

Proč jsou muži a ženy tak jiní? Vědci se rozhodli se na věc podívat zblízka. Mozek mužů a žen pracuje totiž také trochu jinak. Že si ženy často pletou levou a pravou stranu a s orientací to také není žádná sláva, je částečně kvůli rozdílné mozkové kůře a s ní spojenými myšlenkovými procesy. A také hormonální změny žen mohou mít na kognitivní procesy v mozku svůj neblahý vliv.

A že mnohdy nejde při rozdílnosti pohlaví jen o společenský nebo kulturní stereotyp, dokazují pokusy na opicích. I u nich totiž dochází k rozdělování podle pohlaví – na opičí princezny a rytíře.

Jakou sílu má výchova

Výchova je jako jemná práce hodináře. Spouští nejrozličnější procesy rozdílnosti mužů a žen. Dívky si sice raději hrají s panenkami a kluci s pistolemi nebo auty, ale existují průsečíky, kde se obě pohlaví sejdou – jako stavění kostek nebo plyšáci. Výchova má významný vliv na, jaká osobnost z malého človíčka nakonec vyroste. Proto je dobré dát dětem více možností na výběr. Nemyslí se tím vychovávat pohlavně neutrální děti, ale nabízet i hračky „druhého pohlaví“. Proč by kluk nemohl vozit kočárek a holka si nemohla hrát s mečem?

Svět se mění a my s ním?

Svět se změnil nejen kulturně, ale vlastně ve všech oblastech. Abychom na to mohli reagovat, potřebujeme jiné kompetence, než na které jsme byli zvyklí ještě před 30 lety, kdy byly jasně dané struktury. A stávající výchova nemůže chlapce připravit na to, aby reagovali na změny přiměřeně. V budoucnosti bude stále důležitější používání takzvaných „metaemočních kompetencí“ – pojmout situaci nejen rozumem, ale i pocity, všímat si sociálních vztahů a podle nich řešit konflikty – to kluci, respektive muži s typickým vzorcem výchovy nedokážou. 

A tak, že ženy jednou převezmou otěže nad vládou světa, je při stávající výchově chlapců jen otázka času. Chlapci a později muži nebudou na nové výzvy připraveni, budou se bát a jako v mnoha současných vztazích, nechají zkrátka všechno na ženách.

Zdroj: názory autora, birdie.com. psychology.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat