Zavřené dveře pochybnostem o sobě samých

Nevěříte si? Vítejte v klubu! Řekneme vám, jak si můžete vybudovat sebevědomí a ujistit se, že vaše pochybnosti vás konečně nebrzdí!

Pochybnosti o sobě samém jsou jednou z nejnormálnějších a nejlidštějších věcí na světě. Ale pokud převezmou moc a vymknou se kontrole, mohou nám život docela ztížit – a zničit naše sebevědomí!

Měli bychom rozlišovat mezi zdravými pochybnostmi o sobě, které slouží k úpravě našeho pohledu na sebe a svět a nezdravé pochybnosti o sobě, jako „Stejně to nedokážu...“, „Proč nikdy nedělám nic správně?“, „Určitě mě nemá rád!“ a podobně. A jak takové pochybnosti setřást?

Najděte si rozptýlení

Zní to trochu jako útěk a vyhýbání se problémům, ale rozptýlení je a zůstává nejjednodušším prostředkem pro zamyšlení. Pochybujete o sobě, o své laskavosti a své existenci a prostě nemůžete najít žádné odpovědi, které by vás uklidnily? Pak to na chvíli vzdejte a místo toho třeba ukliďte podkroví, vyčistěte si kolo, upečte dort nebo si běžte zaběhat.

Postavte se faktům čelem

Pochybujete o svých vlastních schopnostech a myslíte si, že jste k ničemu? Nebo si myslíte, že jste oškliví a naprosto neatraktivní? Ať už je to cokoli, co vám způsobuje největší pochybnosti o sobě, vypořádejte se s tím cíleně a jasně vytyčte své limity. Žádná lidská bytost není dokonalá a díky nedostatkům jsme originální.    

Zpochybněte pochybnosti o sobě

Pokud už přemýšlíte a pochybujete, můžete také zpochybnit několik negativních myšlenek o sobě. Ale ne nutně o jejich správnosti, ale o jejich významu! Nemyslíte si, že byste mohli dosáhnout mnohem více, kdybyste mysleli pozitivně? Nebylo by pohodlnější, kdybyste chodili po světě s upřímným úsměvem namísto krčení obočí?

Seznam úspěchů

Čeho jste již ve svém životě dosáhli? A teď prosím neříkejte "nic", protože to není pravda! Zapište si své úspěchy, od těch nejmenších až po situaci, na které jste na sebe byli dosud nejvíce hrdí. Co cítíte, když si na to vzpomenete? Ten člověk v tu chvíli – to nebyl nikdo jiný. To jste byli vy!

Mluvte o tom

Diskutujte o svých pochybnostech s jinou osobou a pozorně poslouchejte, co na to říká. Je důležité vědět, že ostatní vás vidí jinak, než vy vnímáte sami sebe. Můžete na sebe mít (příliš!) vysoké nároky. Ale pro ostatní jste důležitou a nepostradatelnou součástí jejich životů.

Zdroj: názory autora, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cpp.1977, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5869760/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat