Lákavé vody cizího vztahu

Podvedli byste osobu, kterou milujete? Mohli byste někomu, kdo vás podvedl, zase důvěřovat? A dá se založit vztah na nevěře?

Pro většinu je nevěra nejzávažnějším a nejškodlivějším porušením důvěry. Nicméně mnoho lidí s tím již má zkušenosti –⁠ ať už jako podváděný, podvádějící nebo svobodný, který se ocitl uprostřed milostného trojúhelníku.

Když ten druhý chybí

Sexuální terapeuti často říkají (http://assets.csom.umn.edu/assets/71520.pdf), že muži hledají blízkost prostřednictvím sexu, ženy potřebují blízkost pro sex. To znamená, že i když je blízkost u obou definována jinak –⁠ je to o blízkosti! Pokud blízkost a sounáležitost ve vztahu chybí, hledáme ji jinde. A naopak můžeme říct, že odtažitost mezi partnery je předpokladem pro hledání blízkosti u druhých.

Nejčastější příčina

Žárlivost a touha po kontrole jsou často důvody, proč se partneři začnou navzájem vzdalovat. Kromě toho se mohou partneři odcizovat například, když jeden z partnerů diskutuje o problémech s ostatními. Proto se kolegové v práci tak často nakonec sblíží intimně –⁠ pomalé sbližování a rostoucí vzájemná důvěra vytváří mezi nimi blízkost.

Páry, které se zaměřují jeden na druhého a udržují svůj vztah v každodenním životě, mají nejlepší šanci zabránit aféře. Cokoli, co posiluje pouto mezi partnery, minimalizuje riziko podvádění. 

Je vůbec možné věřit někomu, kdo jednou podváděl?

Neexistuje žádný „podváděcí“ gen. Ale pokud v podstatě postavíte své vlastní potřeby nad potřeby svého partnera, jako je tomu v případě nevěry, pravděpodobně to budete opakovat i po nevěře nebo v dalším vztahu. Měli bychom vždy dát lidem druhou šanci – ale zároveň mít na paměti, že důvody pro ukončení bývalého vztahu jsou obvykle také důvody pro ukončení nového vztahu...

Happy end – nebo ne?

Pokud věříte, že se nevěrná osoba zamiluje a vše skončí happy endem, díváte se nejspíš příliš na televizi. Je extrémně vzácné, aby se nevěra změnila v trvalý, šťastný vztah. Americká terapeutka Shelly Glass a párový terapeut John Gottman zjistili (https://gettotext.com/a-couples-therapist-explains-why-do-people-have-affairs/), že jen zlomek nevěr přechází do nového vztahu a 75 procent všech manželství, která vzniknou z nevěry, se nakonec rozvede. Samozřejmě existují páry, které jsou ve stávajících vztazích velmi nešťastní, najdou spřízněnou duši a v nevěře vlastně i celoživotní štěstí, ale je to spíše veliká výjimka. V lásce je sice možné všechno – jen ne všechno je stejně pravděpodobné.

Zdroj: názory autora, http://assets.csom.umn.edu/assets/71520.pdf, https://gettotext.com/a-couples-therapist-explains-why-do-people-have-affairs/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat