Lidé v dlouhodobých vztazích si předávají své zdravotní komplikace

Má váš partner vysoký cholesterol? Pro všechny případy si nechte změřit i ten svůj, protože na tom dost možná budete stejně. Říká se tomu manželská shoda!

Vybudovat harmonický a dlouhodobý vztah není jednoduché. Když se to ale podaří, odměny jsou více než sladké. Partneři se vzájemně podporují a motivují. Mohou se o sebe opřít, milují se a věří si. A nevědomky si předávají i své návyky, čímž mění jeden druhého. Někdy je to k užitku, ovšem jsou situace, kdy by to člověk i oželel. A jak partnerství zasahuje do zdraví?

K milostné synchronicitě nedochází náhodou

Jsme vzájemně propojení a lidé jsou si tohoto fenoménu vědomi už nějakou dobu. Je to taková psychologie života. Když páry stárnou společně, sdílejí spolu nejen prostředí, chování a přesvědčení, ale i svůj zdravotní stav (1). Jak přesně to vypadá v praxi?

Pojďme si změřit cholesterol, miláčku!

Výzkum prokázal, že dvojice, které bok po boku přečkají desetiletí, mají podobnou hladinu cholesterolu, funkci ledvin i sílu úchopu, což je důležitý ukazatel svalové vytrvalosti a celkové kondice. Tato manželská shoda se ale může projevit i jinými způsoby, neboť se prolíná do depresí, kardiovaskulárních chorob a diabetu. To představuje skutečně silný argument i důkaz toto, že dlouhodobé intimní svazky přímo ovlivňují jak psychickou, tak fyzickou stránku jednotlivců (2). Nehraje tu náhodou roli i empatie? Ale to víte, že ano!

Když ty, tak já taky!

Sledování utrpení jiného člověka, zvláště toho blízkého, vyvolává v pozorovateli silnou psychosociální reakci. Příkladem tohoto jevu je sympatické těhotenství, kdy netěhotné osoby zažívají téměř totožné příznaky jako jejich těhotní partneři. Takové reakce zahrnují třeba permanentní únavu, potíže s trávením i přibírání na váze (3). Jak vidno, u oltáře se o životě v dobrém i ve zlém nemluví jen tak pro nic za nic!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549103/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150158/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992993/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat