Společná túra prohloubí váš vztah

Chcete si s drahou polovičkou jen nerušeně popovídat, nebo probrat něco důležitého? Ideální podmínky pro rozhovor poskytne túra či delší společná procházka. Žádné téma nebude tabu!

S partnerem jste už nějaký ten pátek. Žijete ve společné domácnosti, staráte se o děti, platíte hypotéku a v zásadě máte bezproblémový vztah. I když to vypadá jako ideální stav, možná stoprocentní spokojenost tak docela necítíte. Místo ní totiž registrujete spíše tíživý dopad stereotypu, kvůli kterému se od sebe vzdalujete víc a víc. Lepší už to nebude? Ale to víte, že ano! Je čas vyrazit na túru!

Obuj si pohorky, miláčku!

Není žádným tajemstvím, že pobyt v přírodě má významný vliv na duševní rozpoložení (1). O zdravotních benefitech chůze ani nemluvě! Jenže pozor, taková túra se může vyplatit i jinak. Poskytuje totiž prostor pro hluboké smysluplné rozhovory, na které při běžném každodenním shonu není čas, klid, prostor ani nálada. Tím posiluje a vytváří silné sociální vazby. Potvrzuje to jistá nedávná studie (2), která zkoumala konverzační obsah procházek rodinných příslušníků. Ukázalo se, že témat, která lidé v přírodě probírají, není zrovna málo! Z části je to dáno tím, že se aktéři pěší turistiky soustředí na okolní scenérie a mají společné zážitky, proto vzájemná komunikace plyne stejně snadno, jako protékající voda v řece. Tahle změna prostředí prostě padne na úrodnou půdu!

Výlet místo manželské poradny?

Společné procházky a túry povzbuzují k tomu, abychom se naplno věnovali sami sobě a těm, kteří jsou s námi. Odkládáme při nich mobilní telefony a další rušivé elementy, čímž se svými společníky navazujeme lepší a silnější spojení. Je to jednoduchá forma cvičení, při které se navíc uvolňují endorfiny, jež navozují dobrou náladu, upevňují obranyschopnost a tlumí bolesti (1). Díky těmto účinkům je člověk ke komunikaci mnohem otevřenější. A komunikace je pro harmonický vztah naprosto zásadní! Ostatně, její absence bývá častým důvodem rozchodů a milostných karambolů (3). Už pomalu přemýšlíte nad tím, kdy a kam s partnerem vyrazíte?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8125471/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494418301178, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012696/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat