Fenomén parasociálních vztahů

Láska fanoušků často sahá tak daleko, že si myslíme, že hvězdy známe osobně. Co jsou parasociální vztahy? A mohou opravdu obohatit náš život?

Parasociální vztahy jsou jednosměrné vztahy, které „udržujeme“ s mediálními osobnostmi. Tento fenomén byl poprvé zkoumán v 50. letech 20. století, kdy široká veřejnost konzumovala stále více film a televizi. Z dlouhodobého hlediska se to může vyvinout v iluzi vztahu, kterou nazýváme parasociální vztah.

Vidíme-li mediálně známého člověka znovu a znovu, máme pocit, podobně jako v běžném mezilidském životě, že jsme ho časem poznali. Postupně se ve vás pak rozvíjejí většinou přátelské city, ale někdy i romantické. Funguje to s jakýmkoli typem mediální osoby, z televizního a hudebního světa, ze seriálů nebo knih, animované postavičky, předměty nebo zvířata. 

Dobře mířená reklama

Tento fenomén zažil nový vzestup se sociálními médii, protože se můžeme svým idolům dostat velmi blízko. Influenceři neustále sdílejí své každodenní životy, díky čemuž máme ještě více pocit, že je opravdu dobře známe a jsme s nimi přátelé. 

Osobnosti doporučují produkty svým následovníkům, většinou s ohledem na komerční cíle. Jejich obsah zpracováváme méně kriticky, protože jim důvěřujeme. V důsledku toho jsme pak více nakloněni nákupu produktů, protože máme pocit, že se řídíme doporučením přítele než abychom, kulantně řečeno, naletěli reklamnímu sdělení.

Mohou být parasociální vztahy dobré?

Mohou například zvýšit zážitek ze zábavy – to znamená, velmi zjednodušeně řečeno, více se bavíme, když konzumujeme média. Navíc existují prvotní poznatky, které ukazují, že i tyto jednostranné vztahy v nás mají potenciál vyvolat pocit sociálního začlenění. V nejlepším případě se cítíme méně sami. 
Stejně jako v reálném životě nám mohou mediální osobnosti být vzorem a sloužit jako zdroj inspirace. Pokud je tento člověk v podobně těžké situaci jako já a probojovává se s tím, možná mi to dodává naději a sílu.

Jak jsou parasociální vztahy důležité pro teenagery?

U adolescentů jsou romantické parasociální vztahy obvykle intenzivnější než u dospělých, protože jsou stále ve fázi objevování. Média a lidé z médií jim nabízejí bezpečný rámec pro vyzkoušení věcí. Co chci? Kdo vlastně chci být? To může být užitečné zejména při zkoumání sexuální identity, která není heteronormativní, a můžete se zpočátku zdráhat ji prožít v reálném životě.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352250X22000082?via%3Dihub - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat