Pravidla vztahové anarchie

07.06.2023 | Vztahy

Chcete v rámci svého partnerství zkusit něco nového? Pak vám může vyhovovat uspořádání, kterému se říká vztahová anarchie. Jaká má pravidla a pro koho se vyloženě hodí?

Tradiční vztahy se řídí několika společenskými normami. Obecně se předpokládá, že heterosexuální manželé jsou monogamní a žijí spolu. Tohle se však vztahových anarchistů netýká, ti fungují úplně jinak!

Co to tak vztahová anarchie vlastně je?

Vztahová anarchie je druh vztahu, ve kterém sexuální partneři porušují vztahové normy ve prospěch méně tradičního partnerství definovaného standardy. Vztahová anarchie a polyamory (polyamorie je životní styl, kdy osoba žije v několika milostných vztazích) nejsou totéž.

Vztahová anarchie je druh partnerství – sexuálního i intimního vztahu – ve kterém si partneři vytvářejí svá pravidla. To může zahrnovat vzájemné vídání se několikrát týdně, upřednostňování láskyplného vztahu s primárním partnerem a podobně. Jinak se každý chová tak, jak si přeje. Osoby klidně mohou praktikovat i etickou nemonogamii, kdy každý partner může spát s ostatními, ale musí být transparentní a o těchto zkušenostech protistranu informovat.

Naproti tomu polyamorie je forma otevřeného vztahu, v němž každý partner má více sexuálních partnerů. Polyamorie se označuje za formu nemonogamie; obvykle má každá osoba primárního partnera (manžela/manželku, partnera v domácnosti či osobu, se kterou zachází s větší vážností a citovou intimitou).

Kdo může vztahovou anarchii praktikovat?

Kdokoli může vyzkoušet tento radikálnější typ vztahu, pokud s tím oba partneři souhlasí. Ostatně, každý vztah přichází se svými základními hodnotami a to, co odděluje vztahové anarchisty od lidí v monogamních vztazích, je skutečnost, že se anarchisti zabývají sexuální aktivitou vymykající se společenským normám.

Pokud jste zvědaví na setkání s jinými sexuálními partnery, chcete ve svém vztahu více svobody, a přesto toužíte mít primárního partnera, s nímž můžete sdílet emocionální intimitu, je to pro vás to pravé. Co byste měli udělat jako první?

Vytvořte pravidla pro všechny strany

Všichni partneři musí s uvedenými podmínkami souhlasit. Komunikační dovednosti a důvěra jsou životně důležité pro jakýkoli vztah.

Komunikujte o problémech

Vstoupit do nového druhu vztahu může být obtížné. Musíte se cítit dobře a na vztahovou anarchii nepřistupovat pod tlakem, tedy jenom proto, že s návrhem přijde sama protistrana – a kupříkladu s výhružkami, že je to jediná šance, jak partnerství zachránit.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat