Šedých rozvodů strmě přibývá

19.07.2023 | Vztahy

Dříve, když byl rozvod méně společensky přijatelný a často finančně neproveditelný kvůli domácnostem s jedním příjmem, se pár obvykle dohodl, že nemá smysl ve vyšším věku vztah ukončovat, proto společný život tak nějak „doklepal“. To se v posledních letech změnilo. Proč „šedých rozvodů“ přibývá?

Současné údaje dokazují (1), že lidé, kterým je 50 a více let, ukončují svá manželství více než dvojnásobnou rychlostí než v 90. letech, což lze přičíst společenským změnám. Na rozdíl od minulých desetiletí mají lidé více svobody a nezávislosti. Jejich myšlení se posunulo směrem k upřednostňování osobního štěstí a jednotlivci jsou více nakloněni tomu, aby ze svých nešťastných manželství formálně odstoupili. Roli ovšem hraje i dlouhá životnost. Čím déle lidé žijí, tím více mají příležitostí k životním změnám.

Skutečně to chci?

Pokud se rozhlédnete okolo sebe, pravděpodobně zjistíte, že rozvodovým řízením nedávno prošel i váš kolega, soused nebo příbuzný. I ten se pravděpodobně sám sebe ptal, zda je osoba, se kterou žije přes 20 let, ta pravá. Stejně jako skladník Milan. „Je mi skoro 60 a se ženou jsem byl necelých 30 let,“ vypráví.

„V poslední době jsme jen seděli u televize a neměli si co říct. Vyčítala mi, že trávím čas v dílně nebo se jedu projet na motorce. O intimním životě ani nemluvím. Nepamatuji, že by mě žena vzala za ruku nebo jen tak pohladila. Měl jsem toho dost. Chci ještě žít, nejen přežívat,“ krčí rameny s tím, že děti již mají odrostlé, takže nebyl důvod vztah udržovat. Pár prodal dům a nyní již každý bydlí se svém bytě. Koneckonců, muži i ženy se s přibývajícím věkem méně bojí být sami a jsou méně závislí na tom, aby se o ně manželé postarali. Možná, že k nim patříte i vy.

Co zvážit, uvažujete-li o šedém rozvodu?

Jestli si myslíte, že vašemu manželství skutečně odzvonilo, nejprve si promluvte se svým právníkem a zjistěte, jaké máte možnosti. V případě, že i vy i partner podepíšete rozvodové papíry, berte to tak, že šedý rozvod sice představuje konec manželství, ale také příležitost začít znovu. Zaměřte se na své koníčky a vzdělávejte se, pokud po tom už nějakou dobu toužíte. To vám pomůže posílit pocit sebeúcty a naplnění.

Zdroje: (1) www.pewresearch.org/short-reads/2017/03/09/led-by-baby-boomers-divorce-rates-climb-for-americas-50-population/, názor dotazovaného páru, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat