Rozdíl mezi platonickou a romantickou láskou

05.08.2023 | Vztahy

V poslední době do práce chodíte s nadšením. Přítomnost nového a sympatického kolegy je vám nesmírně milá. Možná, že se vám o něm i zdá. Máte se bát o své city nebo snad stávající, dlouhodobý vztah? Nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko!

Jak kdysi zpívali Beatles: „Vše, co potřebujete, je láska.“ Svatá pravda! Láska však má mnoho podob. Koncept té platonické sahá až do dob Platóna, starověkého řeckého filozofa, který tvrdil, že existují různé druhy náklonnosti, z nichž jednu nejspíš moc dobře znáte.

Když milujete, ale s podmínkami

Platonická láska je typ lásky, která je zřetelně nesexuální a neromantická, přičemž je stále hluboká, blízká a smysluplná. Platonická láska je silným, emocionálně intimním spojením, které přesahuje sexualitu a romantiku. Jak se v praxi pozná?

Hodně vám záleží na blahu druhé osoby, uděláte všechno, abyste jí zlepšili den, rádi s ní trávíte čas a pravděpodobně nemáte problém svěřovat se jí s intimními i nejniternějšími myšlenkami. Dá se říct, že tohoto člověka milujete, ale nechcete s ním spát.

Mezi běžné příklady platonických vztahů patří i „pracovní manžel či manželka“. Uvedený výraz se často používá k popisu nesexuálního vztahu mezi kolegy či spolupracovníky, kteří občas připomínají vrbu. Je snadné mluvit s nimi o věcech, jež vás doma trápí. A to je dobře!

Výhody platonických vztahů pro zdraví

Studie publikovaná v odborném časopise Journal of Experimental Social Psychology (prostřednictvím PubMed) zjistila, že podpora ze strany toho, ke komu chováte platonické city, může výrazně snížit hladinu stresu (1), posiluje pocity štěstí a sebeúctu a obecně pečuje o duševní zdraví už jen tím, že blízcí přátelé pomáhají snižovat negativní emoce, jako je úzkost a hněv, které mohou přispívat k vysokému krevnímu tlaku. Nevýhodou však je, že pokud žijete v partnerství či manželství, současný protějšek na vaše platonické city k jiné osobě může žárlit. Holt riziko podnikání.

Platonická versus romantická láska

Básníci a filozofové se odjakživa pokoušeli vyjádřit romantickou lásku slovy. Ale jde to vůbec? Romantická láska je směsí vášně, sexuální přitažlivosti, připoutanosti a závazku. Tento typ lásky také obvykle zahrnuje sexuální touhu a spojuje se s objímáním, polibky a pohlavním stykem, stejně jako s emocionálním spojením. Vede k vzájemnému respektu, porozumění a loajalitě, což jsou klíčové „ingredience“ pro dlouhodobé vztahy nebo manželství. Tím se romantická láska liší od té platonické. V každém případě platí, že obě formy mohou být nesmírně intenzivní. Nebo to snad vidíte jinak?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291107/, www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/000306518203000104 - zbyte článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat