Druh nevěry závisí na motivu podvodníka

17.03.2024 | Vztahy

Ne, nevěra není jednom jedna. Vlastně existují nejméně čtyři druhy, které se mezi sebou liší. V čem a proč? Všechno začíná u motivu podvodníka!

Důsledky nevěry jsou četné a je přirozené chtít vědět, proč partner „ulítl“, když vám kdysi sliboval loajalitu a nehynoucí lásku. Ačkoli to vaši bolest nezmírní, pochopení toho, že existují různé typy nevěry, pomáhá aspoň trochu objasnit, proč se drahá polovička musí omlouvat za své činy.  

Oportunistická nevěra

K oportunistické nevěře dochází, když je člověk zamilovaný a připoutaný ke svému partnerovi, ale podlehne své sexuální touze po někom jiném. Typicky je tento typ podvádění řízen situačními okolnostmi nebo příležitostmi, rizikovým chováním a užíváním alkoholu či drog. Můžete epizodku z baru považovat za polehčující okolnost?

Romantická nevěra

Když má podvodník ke svému partnerovi malou citovou vazbu, ale touží po intimním a láskyplném spojení s někým jiným, je více než pravděpodobné, že dřív či později podlehne pokušení. Partnerské a manželské problémy, které předcházejí romantické nevěře, jsou obvykle docela vážné a je třeba zhodnotit, jestli na nich také nenesete svůj podíl viny.

Konfliktní romantická nevěra

Tento typ nevěry se objevuje, pokud lidé prožívají skutečnou lásku a sexuální touhu pro více než jednu osobu najednou. Navzdory našim idealistickým představám, že máme jen jednu pravou lásku, je skutečně možné cítit něco k více lidem současně. Lze se tomu bránit? Těžko říct.

Pamětní nevěra

Pamětní nevěra je nevěra, ke které dochází, když je člověk v oddaném vztahu, ale necítí žádné city ke svému partnerovi. Prostě to všechno hezké již dávno vyšumělo. Nebo to tam nikdy nebylo. Pouhý pocit závazku, který drží pár pohromadě, pak někomu nestačí. Tito lidé ospravedlňují podvádění tím, že si říkají, že mají právo hledat to, co ve svém současném vztahu nedostávají. „Zasloužím si být šťastný a zrovna ty tomu nemůžeš rozumět!“

Co dělat, když se nevěra provalí?

Manželství a partnerské vztahy mohou nevěru přežít, ale hodně záleží na tom, o jaký typ nevěry se jedná a kolik práce jste oba ochotni pro záchranu svazku vynaložit. Kupříkladu oportunistický podvodník bude podvádět znovu a znovu, kdežto konfliktní romantický nevěrník při troše štěstí vezme rozum do hrsti a nechá si zajít chuť.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10002055/, www.brides.com/why-do-people-cheat-5112047, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat