Bláznivé pověry o lásce

Věříte na pověry? Prý to má dobrý vliv na psychiku a výkonnost. Ale když jde o lásku, jsou některé zvyklosti vážně zavádějící. Proč čínské nevěsty pláčou hodně nahlas a jak je to s chytáním svatební kytice?

Kolik lidí na světě je pověrčivých? Dobrá otázka. Potíž spočívá však v tom, že se přesné číslo dá určit jen těžko. Ať už jsou to miliony nebo miliardy, jisté je, že nejrůznější pověry mají kořeny u našich předků, kteří nedokázali pochopit rozmařilost přírody ani fyzikální a biologické zákony (1). Ačkoli některé odporují zdravému rozumu, vliv na psychiku jim nelze upřít.

Tajný stimul efektivity

„Existují důkazy, že pozitivní pověry zvyšují pocit štěstí a poskytují psychologický přínos, který může zase ovlivnit výkonnost,“ vysvětluje americký psycholog Stuart Vyse (2). Mezi uváděné „pozitivní“ mýty jistě patří ty o lásce. Přece, kdo by nechtěl potkat tu pravou, ryzí a věčnou! Ale vážně se tomuhle dá věřit?

Má mě rád, nemá mě rád?

A teď ruku na srdce – která z nás v mladí netrhala okvětní lístky a nekladla si u toho důležitou otázku týkající se citů našeho idolu? Je to taková klasická „dětská hra“. Lidé v ní ale mají zálibu dodnes. Svůj původ má ve Francii, kde lístky květin symbolizují náklonnost člověka (3). Zatímco tenhle zvyk je romanticky roztomilý, o tom dalším se to říct rozhodně nedá.

Pláč nevěsty jako dobré znamení

Vidět nevěstu, jak roní krokodýlí slzy, a to pár dní před svatbou? To nějak nejde dohromady – tedy pokud se nejedná o sňatek domluvený, jak je to v určitých kulturách běžné. V Číně na to ale hledí jinak. Podle intenzity nevěstina pláče se prý pozná harmonie manželství. Proto čím větší naříkání, tím menší pravděpodobnost rozvodu! A když už jsme u oltáře…

Která chytí květinu, ta se bude vdávat!

Tradice chytání hozené kytice nevěsty vznikla v Anglii už ve 14. století. Stále se věří, že dívka, které sváteční puget přistane v náručí, bude co nevidět požádána o ruku. Ovšem to už je upravená verze. Původně se naši předci domnívali, že když ukořistí cokoli, co nevěstě patří, zajistí jim to štěstí a lásku. Nejedna hostina tedy končila tím, že hosté novomanželku doslova otrhali, aby se jim v budoucnu dařilo co nejlépe. Zlaté chytání kytky!

Zdroje: (1) www.article.sapub.org/10.5923.j.ijpbs.20180804.02.htmlbeelinguapp.com/blog/11-crazy-and-funny-old-wives-tales-about-finding-love, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/326330#Superstitions-may-improve-performance, (3) www.beelinguapp.com/blog/11-crazy-and-funny-old-wives-tales-about-finding-love






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat