Nejezděte nahoře bez

23.10.2017 | Zábava

Svištíte po zasněžených svazích bez lyžařské helmy, protože jako dobrý lyžař či lyžařka ji nepotřebujete? Vážných úrazů na sjezdovkách přibývá a jejich oběti s nechráněnou hlavou končí v lepším případě na invalidním vozíku (na ten horší se ani neptejte). Kdyby mohli, jistě by vám doporučili se s helmou skamarádit. Vždyť jde jen o zvyk.

Můžete lyžovat jako klon Hermanna Maiera a Lindsey Vonnové a stejně stačí náraz jednoho rozblázněného snowboardisty a ve vteřině skončíte hlavou ve stromě na okraji sjezdovky. Přitom ze statistiky vyplývá, že kvalitní a dobře padnoucí lyžařská helma dokáže snížit riziko vzniku lehkých úrazů hlavy až o 50 procent. A podle německého autoklubu ADAC je díky ní nebezpečí těžkého poranění mozku a lebky až o 85 procent nižší. Nehledě na to, že helma vás kromě chladu ochrání také před úderem kotvou vleku, pořezáním obličeje hranou lyže či švihnutím větví.

Včera není dnes

Možná namítnete, že vaši rodiče i vy jste v dětství lyžovali bez helmy a přitom jste ve zdraví přežili. Jenže lyžařské prostředí, v němž se dnes pohybujete, je diametrálně jiné než tehdy:

  • provoz jako na Václaváku
    Na sjezdovkách se prohání několikanásobně větší počet sněhomilů, přičemž zdaleka ne všichni účastníci „horského provozu“ mají stejně bezchybný a dokonalý styl jízdy jako vy.
  • lyže rychlejší než motorka
    Dnešní průměrný lyžař se po sjezdovce pohybuje až dvojnásobně rychleji než cyklista. A někdy je dokonce rychlejší než řidič mopedu, u něhož je na rozdíl od lyží přilba povinná.
  • sníh jako beton
    Často se dnes lyžuje na technickém sněhu, který je podstatně tvrdší než ten přírodní. Takže o měkkém pádu do sněhové peřinky si můžete nechat jen zdát.
  • falešný pocit bezpečí
    Ani s tím nejbezpečnějším lyžařským vybavením byste neměli podlehnout pocitu, že jste chráněni více, než doopravdy jste. Moderní výstroj umožňuje rychlejší jízdu a extrémní zážitky i mimo tratě – a tím paradoxně vybízí i k riskantnějšímu chování.

Pravdy a nepravdy

Helma je tedy nezbytná lyžařská pomůcka, nikoliv rozmar, zkáza image dobrodruha ani zaručený způsob, jak si zničit účes. Ostatně děti byste už dnes na svah bez helmy nepustili (i když nošení helmy není u nás uzákoněno), nebo ano?

Helmu stačí si vypůjčit.

ANO. To je určitě možné, zvlášť pokud vyrážíte pro lyžařské vybavení do půjčovny. Například v síti půjčoven Happy Sport nabízejí lyžařskou helmu k dětskému a juniorskému setu (boty, lyže a hole) zdarma. A za zapůjčení helmy pro dospělého tady zaplatíte jen 400 Kč na celou sezonu.

Raději aby byla helma o kousek větší.

NE. Helma vám musí přesně padnout, což znamená, že by vám měla (nezapnutá) vydržet sedět pevně na hlavě, i když se rychle předkloníte. Určitě tedy nepočítejte s tím, že volnou přilbu dodatečně docpete čepicí, udržíte ji na hlavě utažením řemínku nebo ji přidrží lyžařské brýle. Zároveň vás ale helma nesmí tlačit, protože ze zábavy na svahu by se stalo nekonečné utrpení. A co platí pro dospělé, to dvojnásob platí pro děti!

Pokud byste se domnívali, že regulovací kolečko na přilbě vzadu dostatečně o číslo větší zmenší přilbu, vězte, že takovou moc nemá, protože nastavuje pouze obvod helmy. Někteří výrobci však dovolují nastavit i hloubku helmy nebo zmenšit celý vnitřní povrch helmy. Pokud ani za nic nemůžete sehnat padnoucí přilbu, pak je řešením výroba na zakázku, i když samozřejmě za dražší peníze.

TIP: Nalepte si do helmy štítek s osobními údaji, který v případě nehody prozradí záchranáři vaše jméno a příjmení, adresu a telefonní spojení na kontaktní osobu, krevní skupinu a údaj o zdravotní pojišťovně.

Stačí změřit si obvod hlavy a helma bude sedět.  

NE. Pro orientační zjištění potřebné velikosti je určitě potřeba si nejprve změřit krejčovským metrem obvod hlavy. Ale následně byste si měli vyhradit času na osobní návštěvu prodejny. Helmy různých výrobců se uvnitř tvarově liší a je třeba na místě zkusit, který model vám padne nejlépe. Vyzkoušejte si jich více a každý si nechte na hlavě aspoň pár minut, abyste zjistili, jak se cítíte.

Nemusím vyklopit za helmu majlant.

ANO. Určitě je lepší koupit si padnoucí obyčejnou helmu než vychytaný modýlek, který vás přiměje po celý den na lyžích zobat prášky proti bolení hlavy. ALE: podstatné je, aby přilba, kterou si vyberete, byla certifikovaná podle některé z příslušných norem – u nás nejčastěji narazíte na ČSN EN 1077 (832164).

Na snowboard mi stačí stejná přilba jako na lyže.

ANO. I když se můžete setkat s rozdělením helem na lyžařské, snowboardové a integrální, přesnější je klasifikace na přilby celoskeletové s tzv. tvrdým uchem a na přilby s uchem měkkým. První typ, k němuž lze připevnit integrální chránič brady, je určený především závodním a sportovně vyspělým lyžařům. Druhý typ helmy s ušima krytýma měkkým materiálem, je hmotnostně lehčí a pohodlnější, a proto se těší stále větší oblibě – ochrání vás totiž při sjezdovém lyžování i na snowboardu stejně dobře jako celoskeletová přilba. A také se v ní budete méně potit.

Lyžařské brýle stačí dokoupit později

NE. Přilbu si vyzkoušejte současně s lyžařskými brýlemi, protože ne každý typ brýlí si bude s přilbou rozumět. A to, ani když jsou brýle „helmet compatible“ a oba výrobky pocházejí od stejného výrobce. Jestliže lyžařské brýle už vlastníte, rozhodně je vezměte na nákup přilby s sebou. Brýle nesmějí tlačit na nose ani nesmějí být mezi jejich horní obrubou a helmou mezera, kterou by vám nepříjemně foukalo na obličej.

TIP: Pokud si lámete hlavu, jak pod helmu dostat bez úhony svoje dioptrické brýle, je pro vás dobrým řešením přilba s integrovaným štítem, která zcela nahrazuje lyžařské brýle.

Co se skrývá uvnitř

Podařilo se vám objevit lyžařskou helmu, která vám padne jako ulitá? Skvělé, teď se ještě zaměřte na větrací otvory v horní části, které zajišťují cirkulaci vzduchu a brání nadměrnému pocení. Existují dva typy odvětrávání: systém permanentně otevřených otvorů, jimiž bývají opatřeny především helmy na snowboard (snowboardisté se při svých kouscích obvykle více zapotí), a regulovatelný systém především helem pro sjezdaře a freeridisty, kdy jsou otvory uzavíratelné (v mrazivém počasí a při silném větru je pochopitelně taková volba příjemná).

Výrobci prezentují jako velké plus, pokud je možné polstrovaný vnitřek helmy vyndat a snáz čistit. Bohužel připevnění polstrování bývá potom řešeno hůře než u helmy bez této výhody. Proto je lepší pořídit si do helmy kuklu s plochými švy, která nebude tlačit a zároveň bude dobře odvádět pot.

TIP: S ohledem na stárnutí materiálu odborníci doporučují helmu po pěti letech vyměnit. A samozřejmá je také výměna po každém silném nárazu – pokud tedy máte přilbu z nejčastěji používaného expandovaného polystyrénu. Švédská značka POC však začala místo něj používat polypropylen. Díky tomuto materiálu se helma po nárazu nedeformuje trvale a lze ji tedy používat i po případné nehodě. Info o aktuální kolekci najdete na www.pocsports.com.

Pokud se ani na sjezdovce neobejdete bez technologií, můžete nechat sluchátka s kabelem doma a pořídit si lyžařskou helmu se zabudovaným mp3 přehrávačem, případně i s mikrofonem a technologií Bluetooth, abyste mohli telefonovat, aniž byste museli sundávat rukavice. Samozřejmě s „chytrostí“ přilby roste i její cena, ale zas si představte to pohodlí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat