Matka na pokusy: O hvězdách, otázkách a páchnoucích nohách

04.02.2018 | Zábava

Nedávnou jsem se se svou pětiletou dcerkou vydala na pořad pro děti do planetária. Rychle jsem si zopakovala základy – například, zda se Pluto počítá nebo nepočítá mezi planety –, abych byla připravena na příval sugestivních otázek. Ona mi totiž moje milá dcerunka již několikrát připravila horké chvilky v městské hromadné dopravě, když mi kladla dotazy, na které jsem bez přítele Googla neznala odpověď.

Ačkoliv bych měla. Takže v tramvaji před ostatními cestujícími rozhodně nebývám za hvězdu, když nejsem schopna odpovědět na otázky typu: kdy vyhynuli dinosauři, kolik váží slon či jak se vyrábí růžové mýdlo s třpytkami ve tvaru hvězdiček.

Co si budeme nalhávat, ono je mnohem zapeklitější odpovídat dětem ve veřejném prostoru na otázky, na které odpověď bezpečně znáte. No, považte – může se vám ve vlakovém kupé na trase Praha-Benešov stát něco méně příjemného, než když se dítě před spolucestujícími dožaduje detailního popisu aktu vzniku dítěte? Ideálně doplněno subotázkou s akcentem na jednotlivá slova: „Jak PŘESNĚ jste si s tatínkem UDĚLALI mě?“ To jsou situace, kdy začíná koktat i ten nejsebevědomější rodič.

Inu, vkročily jsme s dcerkou do planetária, kde se to hemžilo dětmi a jejich rodiči. První, co mě praštilo přes nos, když jsme vešly do promítacího sálu, nebyla trapnost, že neumím odpovědět na některý z dotazů své dcerky, ale že tam někomu příšerně smrdí nohy. A byl to vskutku puch galaktických rozměrů. Snažila jsem se detekovat původce smradu a navzdory vstupenkám se posadit co nejdál o něj. Osoba s nemytými dolními končetinami stála kousek od nás. Nutno říct, že celková image té ženy(!) by se dala popsat slovy „smrdí i z fotky“. Uvaděč nás striktně vyslal na naše místa. Hvězdy, vesmír a planety se spolčily proti nám: páchnoucí dáma se usadila do naší těsné blízkosti.

Celou projekci jsem se těšila se na čerstvý vzduch. Ovšem stejně jako funguje na Zemi gravitace, tak fungovala přitažlivost mezi mnou a silným nožním odérem oné madam, která se postavila za nás ve frontě na šatnu. Dcerka se ke mně otočila: „Maminko, můžu se tě na něco zeptat?“. Omámeně jsem kývla. „Co to tady tak hrozně smrdí?“

V tu chvíli bych snad raději odpovídala na dotaz o vzniku vesmíru. Nebo dítěte.


Matka na pokusy

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat