Krátká siesta po obědě výrazně zvyšuje schopnost učení

24.02.2010 | Zajímavosti

Několikaminutový spánek po obědě totiž výrazně prospívá mozku, protože ho po náročném dopoledni pomáhá očistit od přebytečných informací. Lidé dodržující pravidelně siestu se lépe učí, mají vyšší kapacitu mozku a jsou výkonnější při mentálních činnostech.

Sudie z kalifornského Berkeley potvrzuje, že praktika oblíbená například u Winstona Churchilla, jenž odpočíval krátce každý den mezi obědem a večeří, má skutečně pozitivní vliv na myšlení a paměť.

Vůbec nejhorší je noční spánková deprivace, která mozkové funkce postihuje těžce. Pokud mozek nemá dostatečný spánek, sníží se druhého dne schopnost přijímat a uchovávat nové informace až o 40 procent.

„Spánek nejen že napravuje to špatné z prodlouženého bdělého stavu, ale vrací vás ve svěžesti tam, kde jste byli před šlofíkem,“ vysvětluje doktor Matthew Walker z University of California v Berkeley, jak je důležité dodržovat pravidelný krátký odpočinek po obědě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat