Vajíčka jsou superpotravina a každý by měl sníst jedno denně

10.03.2010 | Zajímavosti

Mezinárodní tým vědců prohlásil vajíčko za „superpotravinu“ a myslí tím, že se jedná o surovinu obsahující obrovské množství vitaminů, minerálů a dalších pro lidské tělo důležitých živin ve vysoké koncentraci. A každý člověk by si tuto „zdravou“ bombu měl dopřát denně.

Ovšem tak jako u všeho, i dobré v nadměrném množství škodí, proto by měl každý člověk pozřít v průměru jen jedno vejce denně.

Vajíčka přitom mohou hrát důležitou roli také při hubnutí, ačkoli v minulosti byla vnímána spíše jako pro hubnutí nevhodná potravina. Ale vajíčko je poměrně chudé na kalorie, přitom je bohaté na bílkoviny a pro tělo nezbytné živiny důležité pro zdraví. Bohaté je vajíčko třeba na vitamin D, vitamin B12, selen a cholin. Vajíčko přitom obsahuje nejbohatší směs různých aminokyselin důležitých pro syntézu tělu vlastních bílkovin a tedy svalové hmoty.

Vajíčka jsou také zdrojem antioxidantů a pomáhají předcházet slepotě související s degenerací žluté skvrny v sítnici. Jsou navíc zdrojem vitaminu D. Jedno vajíčko denně pokryje 20 procent denní spotřeby tohoto vitaminu, dvě vajíčka skoro polovinu. Přitom vitamin D je důležitý pro prevenci rakoviny, srdečních chorob, roztroušené sklerózy, imunitních poruch a mentálních chorob. Zprávu o vajíčku jako superpotravině otiskl odborný časopis Nutrition and Food Science.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat