Olivový olej a středomořská strava snižují riziko rakoviny prsu

Středomořská strava je podle vědců tím nejzdravějším jídelníčkem, který má řadu blahodárných účinků – krom jiného je prevencí demence, stárnutí, diabetu, chorob srdce a rakoviny tlustého střeva. Onkologové ze Španělska do seznamu přidávají i prevenci rakoviny prsu. Středomořská strava bohatá na olivový olej skutečně snižuje riziko onemocnění nádorem prsu.

Vědci z Navarry rozdělili skupinu čtyř tisíc žen po menopauze na tři části. Jedna se stravovala středomořským jídelníčkem a konzumovala velké množství olivového oleje. Druhá měla stejný jídelníček, ale většinu tuků přijímala z ořechů. Třetí přijímala potravu s omezeným přísunem tuků.

Po pěti letech sledování onemocnělo rakovinou prsu pětatřicet žen. Naprostá většina byla ze třetí skupiny. Nejméně jich bylo ze skupiny konzumující středomořskou stravu s vysokým přísunem olivového oleje.

Olivový olej je bohatý na polyfenoly, které v lidském těle fungují jako antioxidanty. „Na každých pět procent kilokalorií navíc, které pocházely z olivového oleje, se riziko snížilo o osmadvacet procent,“ tvrdí profesor Miguel Martinez-Gonzalez z Navarrské univerzity.

U stravy s ořechy bylo riziko jen o málo vyšší, podle Martineze-Gonzaleze to ale není podstatný rozdíl. A jen to dokazuje, že středomořská strava je tím nejzdravějším způsobem stravování.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat