Mužský hormon v nás potlačuje inteligenci!

Dvě třetiny žen vynikají nad dvěma třetinami mužů tím, že mají vyšší verbální inteligenci, lépe vládnou slovům a také jsou schopny tzv. multitaskingu – vykonávání několika aktivit najednou při plném uvědomění. Tuto vlastnost zřejmě podporuje estrogen a naopak tlumí testosteron. Vídeňští vědci potvrdili, že podávání mužského pohlavního hormonu v ženském těle potlačí verbální obratnost a multitasking.

Tým profesora Ruperta Lanzenbergera to prokázal sledováním transsexuálů. U mužů, kteří se narodili v těle ženy, sledoval, jak změní jejich myšlení a chování podávání testosteronu, který měl ženské tělo proměnit v mužské tak, aby bylo v souladu s duší – mužskou pohlavní identitou.

V ženském těle měli muži před přeměnou pohlaví ženské schopnosti. Tedy vynikali ve verbální inteligenci a byli schopni multitaskingu – zvládání několika činností najednou. Jenže když nastoupili hormonální léčbu testosteronem, aby se mužem stalo i jejich tělo, na mozek to mělo zásadní vliv a o ryze ženské mentální přednosti přišli.

Vyšetření pomocí magnetické rezonance dokázalo, že testosteron změnil mozek strukturně a oslabil centra související s verbální inteligencí a multitaskingem.

My tady pozorujeme skutečnou kvantitativní změnu ve struktuře mozku, která souvisí s dlouhodobým působením testosteronu. To by bylo nemožné pozorovat, kdybychom neměli možnost sledovat transsexuální populaci. Obecně řečeno tyto objevy naznačují, že zásadní rozdíl mezi mozky žen a mužů lze v podstatě přičíst na vrub v krvi kolujícím hormonů,“ uvedl profesor Lanzenberger.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat