Po extrémně horkém létě má přijít sněhem bohatá zima

Meteorologové z celého světa se domnívají, že letošní extrémně horký rok posílí fenomén El Niño. A po tropických vedrech z letošní poloviny roku přijde velmi studená a na sníh bohatá zima. Bude se opakovat počasí z přelomu let 2009 až 2010, kdy sněžilo i v nížinách, kde sníh neviděli dlouhá léta předtím.

Letošní rok prý poznáme nejsilnější vliv fenoménu El Niño od roku 1950. K extrémním změnám počasí přitom dochází vlivem zvýšení teplot na východě Tichomoří. Následuje pak dominový efekt extrémních jevů počasí na celé planetě.

Na některých místech planety můžou být sucha, jedno extrémní jsme zažili letos v Česku, jinde naopak budou řádit tajfuny a sněhové vánice.

„Letošní El Niño by mohl být nejsilnější za posledních několik desítek let. Evropské zimy budou zřejmě mnohem chladnější a trvat do jara,“ uvedl britský meteorolog Tomasz Schafernaker v rozhovoru pro deník The Mail.

Klimatolog Doug Smith je ale opatrnější. Podle něj má sice El Niño velký vliv na klima, ale na druhou stranu počasí v Evropě ovlivňují i jiné faktory. V roce 2009 byla zima velmi mrazivá a bohatá na sníh proto, že Slunce vykazovalo minimální aktivitu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat