Konec italské kuchyně? Vytlačují ji hamburgery!

Ačkoli zdravotníci posledních dvacet let vyzdvihují jídelníček středomořských národů do nebes, neboť je podle nich nejlepším způsobem stravování pro udržení pevného zdraví a dlouhého života, mediteránní národy pomalu adoptují nezdravý západní styl stravování. Podle odborníků jen v Řecku za posledních třicet let klesla konzumace tradiční kuchyně o sedmdesát procent. A to především kvůli masovému turismu a rostoucí oblibě rychlého občerstvení.

Lluis Serra-Majem, šéf Mezinárodní nadace pro středomořský jídelníček tvrdí, že Řecko je na tom nejhůře, ale také Španělsko ve stejném období snížilo konzumaci tradičních pokrmů o padesát procent.

V roce 2010 přitom UNESCO zařadilo jídelníček Chorvatska, Kypru, Řecka, Itálie, Maroka, Španělska a Portugalska na seznam kulturního dědictví.

A přestože se některé slavné osobnosti italské, španělské a francouzské kultury snaží tradiční jídelníček stojící na konzumaci olivového oleje, mořských plodů, ovoce, zeleniny a obilovin podporovat, obyčejní občané těchto zemí velmi rychle přišli na chuť rychlému občerstvení. Dokonce i ve Francii, kde se hamburgerům a laciné pizze vysmívali, dnes mladí konzumují fast food ve velkém. A podobných podniků v turistických oblastech přibývá jednoduše proto, že po něm ostatní národy Evropy prahnou.

Méně než patnáct procent španělské populace jí stále tradiční středomořskou stravu,“ tvrdí Lluis Serra-Majem.

Řekové se ze všech národů Středozemí cpou rychlým občerstvením nejvíce a sedm z deseti dospělých Řeků je obézních. „Jedenáct procent Řeků má diabetes,“ varuje Antonia Trichopoulou z Helénské nadace zdraví.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat