Nepodlehnout pokušení ovládá oblast mozku nad levým uchem

30.03.2010 | Zajímavosti

Pokaždé, když utratí člověk víc než měl, pozře o jeden šlehačkový dortík navíc a místo posilování zůstane na gauči u televize, měl by vinit ze všeho nedostatečně výkonnou část mozku nacházející se nad levým uchem. Ta totiž řídí schopnost odolat pokušení.

Část mozkového laloku v levé boční prefrontální kůře je velmi aktivní a výkonná, pokud člověk dočasným a chvilkovým rozkoším odolává. Jakmile se ale není schopen vyvarovat krátkodobým radostem, pak mívá tuto část mozku naopak jistým způsobem narušenou či je snížena její aktivita.

Podle neurologů z Columbia University v New Yorku může vysvětlovat aktivita této oblasti mozku, proč jsou někteří lidé odolnější vůči svodům a především závislostem na různých látkách či činnostech.

„Tato oblast mozku zraje a dospívá jako jedna z posledních, dozrává v období pozdní puberty a dokonce i během adolescence a mladé dospělosti,“ tvrdí autor studie Bernd Figner z Columbia University.

„To také vysvětluje fakt, proč adolescenti a mladí dospělí lidé často mají problémy oddalovat okamžité radosti a potěšení,“ vysvětluje Figner.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat