Pití vína zaměstnává mozek více než jakákoli jiná činnost

Vědci z prestižní Yaleovy univerzity v Connecticutu zjistili, že konzumace vína je pro mozek mnohem větším tréninkem než kterákoli jiná lidská činnost. Pití červených a bílých vín totiž zapojuje do činnosti smyslovou i emoční složku mozku a je náročnější než cokoli jiného, co člověk činí nebo zažívá. Nicméně degustátoři vyplivující vzorky vína, aby se neopili, se připravují o značnou část vjemů.

Jinými slovy k plnému vychutnání vína je nezbytné ho polknout. I když to znamená dostat do krve etanol a čelit následkům opilosti.

„Polknout víno je nezbytné pro získání maxima informací o jeho kvalitě,“ píše profesor Gordon Shepherd z Yaleovy univerzity.

Nicméně ve své studii dokazuje, že hodnocení vína je silně subjektivní a je to iluze, takže nikdo, kdo necítí to, co popisuje sommeliér, by se neměl cítit trapně. Chuťový popis vína je jakousi iluzí sommeliérova mozku vytvořenou součinností smyslové a emoční části mozku.

„Chuť není ve víně, chuť se tvoří v mozku toho, kdo jej chutná,“ tvrdí profesor Shepherd ve své publikaci.

Podle jeho neurologických výzkumů pracuje mozek při degustaci vína mnohem usilovněji než při řešení matematického úkolu, jenže má z konzumace vína mnohem příjemnější prožitek.

„To, jak nám víno chutná, je zcela závislé na vzpomínkách, na našem emočním nastavení i na tom, s kým víno pijeme. Ovlivněno je i pohlavím, věkem či geny, které zase ovlivňují složení slin,“ tvrdí profesor Shepherd.

Vínem proti obezitě?

Víno sice pije většina z nás kvůli jeho lahodné chuti, nicméně stále více studií je také zaměřeno na pozitivní dopady tohoto nápoje na lidské zdraví. Spekuluje se už delší dobu o jeho roli v prevenci onemocnění srdce (za ní by měla stát látka resveratrol), nedávno se objevily hlasy, že by snad víno mohlo být účinné i v boji proti obezitě.

Odborníci z Harvardovy univerzity sledovali dvacet tisíc žen po dobu třinácti let. Ty, které střídmě konzumovaly alkohol a zvláště pak víno, si udržely normální postavu po celé sledované období mnohem častěji než abstinentky.

Jejich kolegové z Washington University se pak zaměřili na zkoumání účinků resveratrolu. V řízeném laboratorním experimentu sledovali působení tohoto antioxidantu, který je bohatě zastoupen v červeném víně, na několika skupinách myší. A ty, které dostávaly nadbytek stravy, přibraly mnohem méně, pokud k tomu konzumovaly právě resveratrol.

Resveratrol ze skupiny fenolů funguje v těle jako silný antioxidant a brání vzniku zánětů v tkáních. Ví se přitom, že v tukové tkáni vzniká zánětů více a že tyto záněty podporují růst a množení tukových buněk.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat