O tom, jak líbáme, se rozhoduje dřív, než se narodíme

Polibek. Jen málokterý prostředek lidské komunikace je tak intimní, přirozený, ale přesto stále tak záhadný. A proto není divu, že se stal předmětem výzkumu slovutných vědců. Co všechno o něm zjistili?

Líbání zlepšuje imunitu

Podle nizozemské studie si během 10vteřinového polibku vyměníme s partnerem/partnerkou přibližně 80 milionů bakterií. Pokud máte právě pocit, že už nikdy nikam nevyrazíte bez kartáčku na zuby, nemusíte panikařit. Jak totiž autoři výzkumu potvrdili, je takový „výměnný obchod“ naprosto skvělou vzpruhou pro imunitu – váš imunitní systém si vytvoří spoustu šikovných protilátek a dojde k jeho posílení. Tedy za předpokladu, že jeden z vás nemá například chřipku, to si pak poležíte oba (ale i to je romantika).

Může prospět zubům

Líbání stimuluje v našich ústech produkci slin, které zbavují ústa a zuby kyselin z jídla, a tak zabraňují zubnímu kazu. Ovšem pozor, má to malý háček – pokud se do líbání pustíte s někým, kdo zrovna nedbá na základní zubní hygienu, může se stát, že se vám do úst dostane i bakterie způsobující zubní kaz.

Polibek zlepšuje náladu

Potřebujete se dostat do pohody? Pak rychle popadněte partnera/partnerku a dejte se do líbací akce! Proč? Polibky v mozku spouštějí produkci oxytocinu a dopaminu, hormonů, jež zajistí, že se cítíme skvěle, máme dobrou náladu, zbavíme se stresu, jsme kreativnější a také lépe spíme.

Prodlužuje život – hlavně mužům

Němečtí vědci zjistili, že muži, kteří pravidelně líbali své manželky či přítelkyně, žili v průměru o 5 let déle než jejich vrstevníci, kteří tak nečinili. A co víc, tito muži podle analýzy také více vydělávali. Prostě proto, že v práci tak často nechyběli kvůli nemoci, což se projevilo na jejich příjmech.

Líbání snižuje krevní tlak

To američtí vědci zase prokázali, že když při líbání dojde k dilataci cév, klesne krevní tlak. A to je dobrá zpráva především pro ty, co trpí hypertenzí. Proč si léčbu vysokého tlaku nezpříjemnit pravidelnou „líbačkou“?

Doprava, nebo doleva?

Když se s partnerem/partnerkou líbáte – nakláníte hlavu vlevo, nebo vpravo? Němečtí psychologové zjistili, že to vůbec není žádné vědomé rozhodnutí, ale že se takto „naprogramovaní“ již rodíme. A tedy o tom, kam nakloníme při polibku hlavu, už se rozhoduje v děloze.

Posilování pro svaly

Kolik svalů se vlastně při polibku zapojí do akce? Možná to zní neuvěřitelně, ale celkem jich je více než stovka! To už je pořádné posilování, co říkáte! Hodinku v tělocvičně sice nenahradí, ale nikdo nemůže říct, že se nejedná o pohyb!

První filmový polibek

Kdy byl poprvé polibek zaznamenán na filmovém plátně? Již v neuvěřitelném roce 1896 – v době, kdy bylo líbání na veřejnosti něčím naprosto nepřípustným. Však byl také tento zfilmovaný polibek okamžitě zakázán pro veřejnou produkci.

Líbat se dá dlouho

A tím myslíme opravdu dlouho. Jaký je světový rekord v líbání? Neuvěřitelných 58 hodin, 35 minut a 58 sekund. Jeho autoři jsou manželé Ekkachai and Laksana Tiranaratovi z Thajska. Pokud byste začali přemýšlet, že tento rekord pokoříte, doporučujeme zaměřit se i na takové maličkosti, jestli jsou povoleny přestávky na jídlo či toaletu...






Celkem 11 komentářů

vivi11
04.05.2017
snegurka
01.05.2017
OK.
ovace
01.05.2017

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat