Nedostatek soli ve stravě je stejně zhoubný jako její nadbytek

Přední americký kardiolog a vědec doktor James DiNicolantonio z Missouri tvrdí, že nedostatek soli ve stravě je stejně zhoubný jako její nadbytek. Vede k poruchám sexuálního fungování, zvyšuje rezistenci buněk vůči inzulinu a také způsobuje obezitu.

Podle DiNicolantonia vznikl mýtus o soli jako prostředku zvedajícím krevní tlak před sto lety. A důkazem jsou třeba Korejci. Snědí denně až čtyři gramy sodíku a jsou národem s nejzdravější oběhovou soustavou a nejmenším počtem chorob srdce a cév.

Jak je to s tím tlakem?

„Strava obsahující nízkou hladinu sodíku oslabuje libido, snižuje šanci na početí a ovlivňuje také porodní váhu dítěte. Klinické výzkumy dokazují, že snížení příjmu soli může zvýšit riziko poruchy erekce, malátnost a neplodnost u žen,“ tvrdí doktor DiNicolantonio.

Před sto lety francouzští vědci Ambard a Beachard pozorovali u šesti pacientů, že po zvýšení příjmu soli u nich došlo k nárůstu krevního tlaku. Lékařský svět od té doby věří, že sůl zvyšuje tlak a škodí. Je to ale mýtus.

„U lidí se zdravým krevním tlakem sůl krevní tlak nezvýší nikdy, u osob s mírnou hypertenzí nefunguje sůl v osmdesáti procentech případů a u osob se silnou hypertenzí sůl nezvyšuje dále tlak u pětapadesáti procent osob,“ tvrdí doktor DiNicolantonio.

Nejde jen o sůl

Problém není v soli, ale v tom, s jakými potravinami se pojí. V Koreji se stravují zdravě, stejně tak v oblasti Středomoří. Tyto národy konzumují více soli, než doporučují zdravotníci. A přesto jsou to národy, které jsou nejméně ohroženy infarktem a mrtvicí. Protože viníkem není sůl, ale nasycené tuky a nadbytek sacharidů. Což je typické pro jídelníček lidí ze Západu. Hranolky, chipsy, pizza, hamburgery jsou plné nejen soli, ale hlavně nadbytku tuků a cukrů.

Snížený příjem soli souvisí se zvýšenou hladinou nezdravého cholesterolu, zatížením srdce vyšší tepovou frekvencí, snížením činnosti štítné žlázy a zvýšením rezistence vůči inzulínu.

„Kolik soli by tedy měl člověk přijímat? Zdravý člověk se nemusí obávat předávkování. Tělo se nadbytku zbaví. Optimální mírou jsou 3 až 6 gramů sodíku denně, asi 1,3 až 2,6 čajové lžičky soli,“ tvrdí doktor DiNicolantonio.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat