Mozek žen při přemýšlení pracuje mnohem usilovněji než mužský

Muži se často zlobí na své partnerky, že o všem příliš dlouho a příliš zevrubně přemýšlejí. Jejich tvrzení je přitom pravdivé nejen ze subjektivního pocitu, ale má teď už i oporu v neurologii. Sledováním mozků u obou pohlaví při přemýšlení totiž vědci přišli na to, že ženský mozek pracuje mnohem intenzivněji.

Ženský mozek je totiž obecně mnohem aktivnější než mužský. Také krevní oběh je v centrech ženského mozku vyšší než u mužů. Což vysvětluje nejen to, proč ženy nad vším tak intenzivně přemýšlejí, ale také proč mají častěji nejrůznější mentální potíže a častěji trpí úzkostmi či Alzheimerovou chorobou.

Muži častěji trpí jen poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Ženy jinak ve všech ostatních komplikacích souvisejících s mozkem vítězí. A to proto, že jejich mozek funguje intenzivněji především v předčelní kůře mozku a v limbickém systému. U mužů jsou aktivnější jen centra vidění a pohybové koordinace.

Ženy díky vyšší aktivitě zmíněných center předčí muže v empatii, intuici, spolupráci, sebeovládání a podnětu odpovídajících obavách. Jenže jsou také náchylnější k úzkostem, depresím, nespavosti a poruchám příjmu potravy.

„Tato studie je velmi důležitá, protože nám pomáhá chápat pohlavní rozdíly ve fungování mozku,“ věří doktor Daniel G. Amen z kalifornské Amen Clinics.

Kdy konečně dospěje?

Jak se podle nejrůznějších výzkumů zdá, nejen při přemýšlení se mužský a ženský mozek odlišují. Rozdíly jsou zaznamenány už během dospívání tohoto orgánu! Mozek dívek je totiž strukturně vyspělejší dokonce o mnoho let dříve než mozek chlapců. Tvrdí to neurologové z Newcastlu, podle nichž se mozek dívek vyvíjí nejen rychleji, ale dospělý je až o deset let dříve než mozek chlapců.

Mozek dívek může začít zrát od věku deseti let, zatímco někteří muži musejí čekat až do dvaceti než dojde ke stejným změnám v organizační struktuře,“ tvrdí neurologové z Newcastle University.

Výzkum z Newcastlu je prvním, který prokazuje, že rozdíl v maturaci mozku u obou pohlaví může být až o deset roků. Neurologický tým přitom původně studoval to, jak se uchovávají v mozku informace.

Zcela náhodou jsme odhalili takový obrovský rozdíl mezi chlapci a dívkami ve vývoji mozku,“ potvrdil šéf výzkumného týmu Marcus Kaiser.

Zatímco mozek dívek začíná dospívat od deseti let věku, ke stejnému zrání dochází mezi patnácti až dvaceti roky u chlapců.

Předchozí výzkumy prokázaly, že mozek skutečně projde výraznou reorganizací během puberty, během tohoto období dochází k větší aktivitě. Ale zcela neočekávaně jsme zjistili, že tyto změny začínají mnohem dříve u dívek než u chlapců. Ve věku mezi deseti a dvanácti roky pozorujeme hodně změn v aktivitě mozku u dívek, zatímco u chlapců to začíná mezi patnácti a dvaceti roky,“ dodal doktor Kaiser.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat