Lidé, kteří mají bohaté sny, trpí mnohem méně demencí

Lidé, kteří sní jen krátkou dobu během spánku, by měli být na pozoru v přibývajících letech. Jejich mozek totiž s vyšší pravděpodobností stihne neurodegenerativní onemocnění. Podle neurologů z Bostonu lidé, kteří sní bohatě a dlouho, totiž trpí demencí méně často.

Z dvanáctiletého sledování osob starších šedesáti let vyplývá, že ti jedinci, kteří každou noc měli dlouhé sny a vstupovali tedy do delší REM (rychlý pohyb očí) fáze spánku, byli chráněni před rozvojem demence. Naopak na každé procento zkrácení REM fáze spánku připadá riziko demence o devět procent vyšší.

„Náš výzkum naznačuje, že mechanismy REM fáze spánku předurčují rozvoj demence,“ tvrdí doktor Matthew Pase z Bostonské univerzity.

Jeho tým také prokázal, že osoby, které spí denně déle než devět hodin, jsou ohroženy demencí výrazně více. Ideální délka spánku je v rozmezí sedmi až devíti hodin denně.

Co se nám zdá nejčastěji?

Přemýšleli jste někdy o tom, co se vám vlastně zdává? Sny jsou v podstatě velmi podobné – i když se mění účastníci či prostředí, některé sny se prostě zdají všem. Jak nestíháme, jak jsme se někde ztratili, jak létáme, jak nemáme nic na sobě... Který sen je ale nejčastější?

Komu se často zdává o tom, že ho někdo jiný ponižuje na veřejnosti či před kolegy v práci, může si spokojeně načechrat polštář a spát dál. Je to totiž nejčastější sen, který lidé mají. Podle britského průzkumu trápí stejné veřejné ponížení a zostuzení více než polovinu populace. A mnohdy opakovaně.

Podle průzkumu společnost Ergoflex, která vyzpovídala na devatenáct set dospělých a sledovala jejich snové zkušenosti, je právě ponížení na veřejnosti či v práci před kolegy nejčastějším snem. Velmi běžné jsou však také sny o obrovském stresu v práci, erotické fantazie se slavnými lidmi, sex s celebritami a rovněž aktivní účast v seriálech.

„Pětatřicet procent lidí má také běžně sny o tom, že stojí nazí na veřejnosti,“ tvrdí autoři průzkumu na stránkách deníku Daily Express. Nahota na veřejnosti podle psychologů většinou znamená, že má člověk z něčeho strach, cítí se být nejistým v určité situaci či nepřipraveným na nový stav věcí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat