Nikoli čas strávený na sociálních sítích, ale kvalita příspěvku odhaluje psychické problémy

Sociální sítě jsou zlo, které působí mladým deprese a činí je neschopnými komunikovat mezi sebou v reálném prostředí. Dočteme se v posledních letech téměř denně. Ne každý odborník s tím ale souhlasí. A zajímavé důkazy o tom, že to nejsou sociální média, co škodí, ale to, jak jsou používána, přináší psychologové z Floridy.

Provedli kvalitativní analýzu u 467 mladých dospělých z Floridy a podrobně si všímali nejen toho, jak často a proč tráví dotyční čas na sociálních sítích, ale také toho, jak jsou na tom psychicky, jaké mají vztahy s rodiči a z jakých poměrů pocházejí.

Záleží na způsobu užívání

Přitom autoři mezi dobou strávenou na sociálních sítích a psychickými potížemi – zejména depresemi – vztah neprokázali. Co ale prokázali, že existuje vztah mezi depresemi a sebevražednými myšlenkami a určitým typem příspěvků.

Sociální média tedy nejsou dobrá nebo špatná, je to nástroj, který ale může působit různě podle toho, kdo a jak ho užívá. Může sloužit a prospívat, ale také škodit.

Klíčem je efektivní komunikace

Jedinci, kteří mají psychické problémy a na sociálních sítích zveřejňují vágní výkřiky, jimiž se snaží na sebe strhnout pozornost, si ještě více škodí. Jejich nic neříkající příspěvky, které jsou většinou negativně emotivně zabarvené, jsou vlastně voláním o pomoc. Bohužel reakce na takové příspěvky a očekávání od nich jim spíš uškodí.

Sebevědomý a zdravý jedinec, který se naučí používat sociální sítě k efektivní komunikaci, ale psychicky netrpí, ani když na nich tráví spoustu času.

„Finanční a rodinný stres jsou důležitými faktory při rozvoji depresí u teenagerů… Ale na sociálních sítích není nic magického, co by vyvolávalo deprese nebo sebevraždy,“ tvrdí doktor Christopher Ferguson ze Stetsonovy univerzity, který na výzkumu spolupracoval s profesorkou Chloe Berrymanovou z University of Central Florida.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat