Větší vizuální inteligence neznamená nutně vyšší IQ

12.11.2017 | Zajímavosti

Lidé vynikající nad ostatní vizuální inteligencí ještě nemusejí nutně vynikat obecnou inteligencí jako takovou. Podle vědců z Tennessee můžou mít výjimečné vizuální schopnosti i lidé s jinak průměrnou obecnou inteligencí.

Jedinci s vysokou vizuální inteligencí dokážou ve srovnání s ostatními dokonale analyzovat složité abstraktní obrazce, třeba snímky z rentgenu. A třebaže takový diagnostik může vynikat nad kolegy, jeho myšlení nemusí být vynikajícím ve všech aspektech.

Vizuální přednosti můžu být oddělenou schopností, která s celkovým intelektem nesouvisí.

„Lidé si myslí, že můžou říct, jak dobří jsou, podle toho, jak dokážou zrakem identifikovat předměty. Ale vychází najevo, že nejsou velmi dobří v odhadování svých schopností ve srovnání s druhými,“ tvrdí autorka výzkumu profesorka Isabel Gauthier z Vanderbiltovy univerzity v Nashville.

Spousta oborů a činností je závislá na vizuálních schopnostech. Kupříkladu letová navigace, u níž se uvažuje, že ji můžou vykonávat jen obecně velmi inteligentní jedinci. Profesorka Gauthier s tím ale nesouhlasí.

„Mnohé činnosti jsou nezávislé na obecné inteligenci, příštím krokem je vyzkoumat, jak můžeme testy vizuálních schopností použít v reálném světě, kde se výkon jen těžko předpovídá,“ dodává Gauthier.

Slabší tělo, vyšší IQ?

Inteligence je vůbec zajímavým jevem. Přemýšleli jste někdy, proč se v ní tolik odlišujeme od většiny našich zvířecích kolegů? Američtí biologové přišli se zajímavou teorií – čím odolnější vůči predátorům savci jsou, tím je jejich inteligenci horší. Ježci a dikobrazi, na které téměř nikdo nemůže, patří mezi druhy s nejnižší inteligencí. Naopak ztráta odolného povrchu a zvýšení zranitelnosti souvisí s vyšší inteligencí.

Proč? Jednoduše druh, který nemá bodliny či extra tlustou pokožku, případně jedové žlázy na ní, musí více spoléhat na své smysly a bystrost. To nutí k rozvoji nervovou soustavu včetně mozkových center. A zřejmě i u předků člověka částečně ztráta chlupů a snížení odolnosti vůči útokům predátorů vedlo k rozvoji inteligence a myšlení.

Vyplývá to ze studie kalifornských biologů Theodora Stankowiche a Ashly Romer. Tito dva specialisté v oboru evoluční behaviorální ekologie srovnali 647 druhů savců a všímali si u nich jednak ochranného systému na povrchu těla (versus zranitelnosti) a také výše inteligence. A vyšlo najevo, že čím méně je druh zranitelný vůči predátorům a má lepší obranu (bodliny, krunýře, rohy, parohy), tím je jeho inteligence nižší. Nejníže tak skončili ježci, dikobrazi a pásovci. Nejvýše kromě člověka primáti, sloni a kytovci.

„Lépe chráněné druhy jsou méně inteligentní… Jejich ochranný povrch je stojí velkou cenu,“ míní Stankowich a Romer z California State University na Long Beach.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat