Materialisté používají sociální sítě častěji. Z přátel si dělají nástroje a předměty

Němečtí psychologové svým výzkumem potvrdili, že nikoli nástroj, ale jeho uživatel z něj činí ďábelskou věc. Tak jako v případě ohně, platí to i u Facebooku. Ten není žádným démonem sám o sobě a může být velmi užitečný, záleží ale na tom, kdo a jak ho používá.

Materialisticky založení lidé se vyznačují tím, že tuto sociální síť používají mnohem intenzivněji a častěji. Protože je zadarmo a můžou se tam srovnávat a dosahovat svých cílů.

Dokonalá základna

Pro takové jedince je Facebook nástrojem k dosažení toho, po čem touží – po materiálním srovnávání s druhými. Jejich přátelé jsou přitom jen objekty a nástroje zároveň, plní svůj účel. Přitom materialisté si potrpí na jejich hromadění, protože tím si zlepšují vlastní status.

„Materialističtí lidé užívají Facebook častěji, protože mají tendenci činit ze svých přátel předměty, získávají přátele na Facebooku, aby si zvýšili materiální vlastnictví. Facebook navíc poskytuje dokonalou základnu pro společenské srovnávání, miliony profilů a informací o lidech. A je to zdarma, což materialisté milují, nástroje, které je nestojí nic!“ vysvětluje doktor Phillip Ozimek z Ruhr-Universität v Bochumi.

Přátelé jako nástroj?

Materialisté se mnohem více srovnávají s ostatními, Facebook používají obšírněji a také mnohem častěji. Díky této sociální síti se často cítí lépe a využívají všemožné prostředky a především své přátele, aby dosahovali svých cílů. Pro méně materialisticky založené uživatele Facebook plní užitečné komunikační funkce a nevyužívají ho zištně.

„Základny sociálních sítí se neliší od jiných aktivit v životě, jsou to funkční nástroje pro lidi, kteří chtějí dosahovat svých životních cílů, někdy to může mít pro ně či společnost negativní důsledky. Zjistili jsme, že materialisté si dělají z přátel nástroje, ale také dosahují svých cílů, aby se srovnávali s druhými. Podle všeho je Facebook něco jako nůž, může být použit k přípravě výtečné krmi, nebo může být použit k nahánění jiného člověka,“ dodal doktor Ozimek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat