Narcisové, kteří se vystavují na sociálních sítích, nejraději sledují stejné narcisy

Kultura selfie fotek a sociálních sítí podporuje narcistické stránky osobnosti, ale ne každý se nechá strhnout. Jedinci, kteří však mají silně rozvinutou tuto chorobnou vlastnost, využívají platformy jako Instagram k neustálému zveřejňování svých autoportrétů s nadějí, že jejich snímky získají tisíce zhlédnutí. Jihokorejští psychologové přitom zjistili, že u narcisů platí pořekadlo, že vrána k vráně sedá. Narcisové totiž na Instagramu nejraději sledují osoby, které mají samy narcistickou poruchu osobnosti.

„Lidé, kteří projevují chování vynucující si pozornost na této platformě, focením selfie, jsou nejčastěji narcistické osoby. Ale jedinci, kteří neustále zveřejňují své selfie snímky na Instagramu častěji sami sledují arogantní uživatele vynucující si pozornost okolí,“ tvrdí autoři z Jižní Koreje.

Narcismus má však dvě formy, vědci ze Soulu se zabývali jeho grandiózní (velikášskou) formou, která se vyznačuje sebeuctíváním a vysokým sebevědomím.

„Zatímco osoby bez narcistických rysů osobnosti měly negativní postoje vůči selfie fotkám, méně je samy pořizovaly, zřídka zveřejňovaly a sledovaly mnohem méně osoby, které se chovaly narcisticky a zveřejňovaly spousty autoportrétů, narcisové vedle toho mnohem ochotněji sledovali osoby, které samy zveřejňovaly své selfie snímky,“ tvrdí doktorka Seunga Venus Čin z Univerzity Sečong v Soulu.

Může se změnit?

Spousta lidí nad kolegy s narcistickými sklony láme hůl. Ale i oni se podle vědců mohou změnit k lepšímu! Jedním ze znaků chorobného narcismu je neschopnost empatie. Jenže američtí vědci zjistili, že ačkoli není narcistickým osobnostem tato charakteristika vlastní, můžou ji přesto projevovat. Jen je k tomu musí někdo aktivně vybídnout, aby se pokusili podívat na věc z pohledu jiné osoby.

„Narcistickým osobnostem chybí empatie a to může přispívat k jejich selhání při komunikaci s druhými… Nicméně pokud jsou alespoň schopni projevovat empatii, která ale u nich není přirozená, pak je lze naučit této schopnosti zadáváním úkolů, aby se snažili vnímat věci i z pohledu jiných lidí. To nakonec vede ke zmírnění narcismu,“ tvrdí američtí vědci v odborném časopise Personality and Social Psychology Bulletin.

Provedli několik experimentů s narcistickými lidmi a zjistili, že někteří nejsou schopni projevovat empatii vůbec a těm nepomůže ani pobídka, aby se naučili vnímat věci i z pohledu jiných lidí. Ovšem části narcistických osob empatická dovednost nechybí, jen ji přirozeně neprojevují. Jim ale právě učení se empatickému pohledu může pomoci.

Nejčastější metodou výuky empatie je prostý úkol, aby se narcistický člověk zkusil vžít do role oběti. Představa, že sám trpí, u něj rychle vyvolává odezvu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat