Chcete se zbavit závislosti na mobilu? Nastavte si displej ve stupních šedi

Tristan Harris býval závislým na svém chytrém telefonu. Jako designový etik u společnosti Google do něj civěl pořád. Když v této firmě pracovat přestal, chtěl se závislosti zbavit. Přemýšlel, co ho k displeji tolik láká. Až ho napadlo, že by jásavé barvičky ikon a pozadí změnil na stupně šedi. Zabralo to okamžitě.

„Je to jednoduše proto, což vychází z psychologie barev, že určité odstíny, které aplikace využívají – jako červená a jasně modrá – nás podvědomě neustále vzrušují a nutí telefon pořád zapínat a kontrolovat,“ svěřil Harris deníku New York Times.

Šedá je dobrá

Naprosto s ním souhlasí Thomas Z. Ramsoy z kodaňské společnosti Neurons zabývající se užíváním moderních technologií a jejich vlivem na mozek.

„Je to velmi dobrý nápad. Ale musíte vypnout krom barev také zvuk,“ uvedl Ramsoy v interview pro New York Times.

Psychologové studující vliv barev na lidskou psychiku souhlasí. Určité odstíny – navíc ve formě světla produkovaného displejem – stimulují mozková centra a produkují emoce. Působí také na centrum odměny a produkují hormony stojící za vznikem závislostí.

Mobil jako automat

Červená v člověku vyvolává vzrušení, sexuální touhu, žlutá je barvou štěstí a optimismu, modrá vyvolává dojem důvěryhodnosti, spolehlivosti a profesionality, zelená působí uklidňujícím a láskyplným dojmem.

„Telefony jsou jako automaty, působí přímo na centrum odměny a potěšení. Někdy se podíváte na mobil a někdy hrajete na automatech, dostanete zprávu od osoby, kterou milujete… a máte dobrý pocit. Někdy se podíváte na mobil a není tam nic, ale fakt, že někdy zprávu dostanete a jindy ne, je principem hracího automatu. Není to nutně zlo, ale chcete, aby na vás mobil působil jako výherní automat?“ dodává Harris.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat