Ženy jsou ze všeho více znechucené než muži

To, co je pro jednoho nechutné, nemusí být pro jiného nijak odpudivé. To, co v nás ovlivňuje zhnusení a odpor, je ovlivněno krom vrozených dispozic také kulturou a náboženstvím. Muži a ženy se však v tomto liší biologicky. Může za to evoluce, která v ženách jako matkách vypěstovala vyšší opatrnost.

Ženy totiž zodpovídaly historicky nejen za své vlastní zdraví, ale také zdraví svých potomků. A tak byly snadněji znechucené páchnoucími a hnijícími věcmi, aby se vyvarovaly kontaminaci nebezpečnými bakteriemi a dodržovaly větší zásady hygieny. Muži naopak více riskují, a tudíž jsou méně ostražití. Tento rozdíl přetrval do moderní doby.

Muži versus ženy

Prokázali to vědci z Londýnské vysoké školy hygieny a tropické medicíny. V experimentálním výzkumu zjistili, že jedna a tatáž nechutnost vyvolává v ženách větší odpor než v mužích.

Ať už se jedná o špatnou hygienu, tělesné pachy, nespláchnutou toaletu, přemnožení hlodavců, zkažená jídla či neobvyklé sexuální praktiky. Ženy obecně reagují s větším zhnusením než muži.

Ochrana před nebezpečím

„Znechucení je systém v mozku, který způsobí odmítnutí a vyhýbání se věcem, které mohly být pro naše předky nebezpečné. Takže se snažíme vyhýbat zkaženému jídlu, kožním vředům, sexuální promiskuitě, lidem s divnou vizáží, lidem se špatnou hygienou a podobně. Vše je totiž zdrojem nějaké infekce, která může být nebezpečná,“ tvrdí doktorka Val Curtis z Londýna v rozhovoru pro deník The Independent.

Ženy jako matky musely dbát na to, aby se jejich děti nenakazily cholerou či zkaženým jídlem, ale samy se také zdráhaly podnikat extrémní promiskuitu a sexuální praktiky, protože mohly získat smrtelné pohlavní choroby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat