Komáři, pavouci, mouchy… Nenávidění, ale užiteční. Víte proč?

21.09.2018 | Zajímavosti

Také běháte celé léto po bytě s plácačkou a pořádáte lov na mouchy či otravné komáry? Rozčiluje vás, že si nemůžete večer v pergole v klidu posedět při svitu lucerny a když vidíte pavouka, běhá vám mráz po zádech? Možná vypadají odpudivě a někdy škodí i nám lidem, ale mají i svá pozitiva.

Mouchy

Mouchy jsou mnohými lidmi považovány za skutečně otravný a zbytečný hmyz. Moucha má však svoje místo v potravinovém řetězci, kde slouží jako zdroj stravy například pavoukům. Moucha také napomáhá s likvidací uhynulých živočichů a vzhledem k tomu, že se dokáže velice rychle množit, jde jim to skutečně dobře.

Vosy

Vosy totiž v přírodě významným způsobem regulují počty jiného, stejně nepříjemného hmyzu, jako jsou například pavouci, klíšťata nebo třeba stonožky. A navíc, ač to mnozí netuší, opylují květy.

Komáři

Larvy jsou součástí potravy vodních živočichů, dospělce chytají obojživelníci a ptáci, jsou součástí přírodního ekosystému a napomáhají vytváření rovnovážného stavu.

Pavouci

Pavouci doma loví drobný hmyz, takže jsou člověku užiteční. Samičky se zdržují poblíž svých sítí, zatímco samečky je občas možné potkat, jak běží po podlaze či zdi.

Sršni

Samotná sršeň se pak naopak živí především menším létajícím „obtížným“ hmyzem, zejména mouchami. Jedna sršní rodina, a to je hlavní pointa dnešního článku, dokáže za jediný den ulovit přibližně 1–1,5kg hmyzu! V případě nedostatku živé potravy se pak sršni živí také sladkými šťávami z ovoce.

Hmyzí kanibalismus

Zatím to vypadá, že jednotlivé druhy jsou na světě spíše proto, aby se navzájem požíraly. Pravda je ovšem taková, že kdyby na světě nebylo hmyzu, celý ekosystém by postupně zkolaboval. Hmyz je totiž nejvýznamnější živá forma na planetě, jelikož reguluje velké systémy recyklace a výroby hmoty. Bez něj by nerostly rostliny, změnilo by se ovzduší a zaplavila by nás obrovská masa zbytků rostlinného i živočišného původu.

Takže, až příště uvidíte mouchu, vžeňte ji z kuchyně, ale plácačku schovejte do šuplíku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat