Zkuste štědrovečerní večeři jinak. Co jedí lidé v jiných zemích?

22.12.2018 | Zajímavosti

Smažený kapr, řízek, bramborový salát a rybí polévka. To je klasika, kterou má na štědrovečerním stole většina z nás. Co je ale zvykem jíst o Vánocích v jiných zemích?

Peru

Peruánci slaví Vánoce, podobně, jako my, na Štědrý večer. Na slavnostním stole nechybí pečení krocani s nádivkou z čerstvého ovoce a jablečnou omáčkou. Kromě toho nesmí chybět typické tamales, což jsou kukuřičné listy plněné mletým masem a zeleninou. Jako dezert podávají koláče nebo marcipán. Peruánci ale myslí i na chudé. Pečou sladký chléb a vaří horkou čokoládu, které poté nabízejí chudým.

Španělsko

Typická španělská hostina se neobejde bez tapas s mnoha druhy zeleniny a sýru. Podobně, jako my, mívají před hlavním chodem rybí polévku, ovšem ta jejich je obohacena o dary moře. Jako hlavní chod se podávají malí úhoři, královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Oblíbeným dezertem jsou sladké hranolky obalené v cukru a skořici.

Filipíny

Filipínci začínají Vánoce slavit po půlnoci 25. prosince. V tuto pozdní hodinu také podávají večeři. Ta obsahuje rýži vařenou v bambusu, ochucenou kokosem a třtinovým cukrem, šunka pečená na medu nebo opečené sele. Jako sladkou tečku podávají rýži s kokosem, cukrem a kokosovým mlékem.

Švédsko

Švédi, kromě svých typických masových kuliček, které na jejich stolech nesmí chybět ani o Vánocích, podávají také nakládané ryby a tradiční vánoční šunku. K masovým kuličkám servírují karamelizované brambory a červené zelí. Podobně jako na Filipínách, si po večeři pochutnávají na sladké rýži.

Rumunsko

Rumuni slaví Vánoce několik dní a v podstatě se projí celým obdobím. 20. prosince porazí vepře, jehož maso je poté základem pro celou hostinu. K němu nesmí chybět kyselé okurky, zelné listy plněné rýží a masem a také levandulový chléb.

Ukrajina

Na svatý večer, který připadá na 6. ledna, se podává dvanáct jídel, která symbolizují apoštoly. Hlavním jídlem je kuťa, což je pokrm z pšenice, medu, máku atd. Dále si pochutnávají na zelí, houbovém boršči, pirozích, lívancích a chlebu, který nesmí chybět k žádnému z pokrmů.






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat