Dejte si vůni do auta. Zvyšuje soustředěnost a snižuje riziko nehody

Vědci ze Sussexu tvrdí, že některé vůně používané k provonění interiéru vozu mohou zvyšovat soustředěnost řidiče a tím snižovat riziko nehody. Ovšem jiné typy aromatických látek, které se používají také v parfémech, konkrétně třeba pižmo, mohou riziko nehodovosti naopak zvyšovat.

Vědci ze Sussex University testovali vliv různých druhů vůní na pozornost řidiče při ovládání jízdního simulátoru. Řidiči v prostředí s různými vůněmi museli čelit těžkým dopravním situacím. Autoři si všímali toho, jak je zvládají a jak dávají pozor v prostředí rozličných aromat.

Nejpozitivněji přitom pozornost a schopnost reakce u řidičů ovlivňovala vůně růží, riziko nehody snížila o čtyřiašedesát procent ve srovnání s řízením v prostředí bez zápachu. Nejhůře ale naopak ovlivňovalo schopnosti řidičů pižmo, zvyšovalo riziko nehody o šestačtyřicet procent

„Jednou z výhod čichu před zrakem je ta, že čich rychleji dosahuje mozku. Pachy potřebují chvíli, než se dostanou do nosu, ale jakmile jsou v nose, přenos z nosu do mozku je mnohem rychlejší než přenos z očí či uší do mozku,“ tvrdí doktor Dmitrij Dmitrenko ze Sussex University.

Pozor na nebezpečnou únavu

Ať už máte ve voze jakoukoli vůni, občas člověk po náročném dni zápasí za volantem s únavou. A to je pořádně nebezpečný stav. Občas dokonce přijde pozvolna a nenápadně a s ní i nebezpečné důsledky: ospalost, snížení pozornosti i schopnosti rychle reagovat.

Tělesná i psychická únava se sice dostavuje u každého člověka individuálně, ale po 180 ujetých kilometrech je přestávka vhodná pro všechny. Po delší jízdě o sobě obvykle dávají vědět bolesti krční páteře. Paže a předloktí jsou kvůli dlouhodobému držení volantu také unavené a nepříjemně ztuhlé. Bolet začíná i bederní páteř a ramena. Dlouhá cesta je pro lidský organismus stresující.

Tento stres může vyvolat právě ztuhlost šíjových svalů. S ohledem na zvýšené riziko nehody by řidiči rozhodně neměli únavu svalů i celkovou únavu organismu podceňovat.

Zacvičit si můžete třeba na odpočívadle. Na řidiče působí velmi dobře uvolnění a protažení páteře s předklonem nebo záklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar pomyslné ležaté osmičky. Cviky by měly být pomalé a plynulé bez trhavých pohybů. Můžete cvičit odděleně například v oblasti krční, hrudní a bederní páteře ale také tak, že se pohyb přenáší na celé tělo. Vsedě i vestoje přenášejte při pohybu váhu ze strany na stranu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat