Ticho nad zlato. Při práci si hudbu raději nepouštějte

Poslech hudby – ani té klasické – navzdory různým doporučením nemá pozitivní vliv na kreativní práci s jazykem. Podle experimentálního výzkumu z Lancasterské univerzity totiž poslech hudby na pozadí při řešení složitých verbálních úkolů nevede k lepším výsledkům, spíš naopak.

Psychologové z Lancasteru pouštěli pokusným osobám hudbu, části instrumentální, další části s cizojazyčnými texty a poslední s texty jejich vlastního jazyka. Během poslechu měly testované osoby spojovat slova a tvořit smysluplné složeniny podle příbuznosti.

Ticho nad zlato

Nejhorší výsledky měli lidé naslouchající instrumentální hudbě, jejich výkon byl snížen o deset procent, hudba s cizími texty zhoršila výsledky testu o sedm procent a hudba v mateřštině o čtyři procenta.

Výzkum sice nedokazuje, že by hudba obecně narušovala schopnost učení a koncentrace, protože test byl dost specificky zaměřený na tvořivou hru se slovy, ale rozhodně dokazuje, že tyto specifické kognitivní dovednosti pracují nejlépe v tichu, nikoli s hudebním podkresem.

Hudba versus kreativita

Hudba totiž narušuje verbální centrum pracovní paměti.

„Naše objevy podle našeho názoru odporují obecnému názoru, že hudba podporuje kreativitu,“ míní doktor Neil McLatchie z Lancaster University.

Ačkoli hudba zřejmě narušuje některé kognitivní funkce, protože poslech navíc zaměstnává mozek, je dokázáno, že má blahodárný vliv na emoční a pohybová centra a dokáže člověka také uklidnit či naopak nabudit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat