Na dně Mariánského příkopu žijí unikátní bakterie požírající ropu

Na dně Mariánského příkopu žijí unikátní bakterie, které dokážou rozkládat ropu. Ačkoli podobné organismy používají odborníci při řešení ropných havárií, ty objevené na nejhlubším místě planety jsou výjimečné. Navíc na dně Tichého oceánu v nejhlubším zářezu zemské kůry je jich enormní množství, takové nikde jinde zatím popsáno nebylo.

Mariánský příkop má 2,5 tisíce kilometrů na délku a v nejhlubším místě se zařezává do zemské kůry jedenáct kilometrů pod hladinu moře. V takové hloubce jsou už tak vysoké tlaky vody a panují takové fyzikální zákonitosti, že je zkoumání dna problematické i pomocí speciální techniky.

Neprobádané území

„Víme toho dnes více o Marsu než o nejhlubších místech oceánu,“ tvrdí profesor Siao-Chua Čang z Oceánské univerzity v Číně.

„Objevili jsme na dně Mariánského příkopu nový druh bakterie, která se živí rozkladem uhlovodíků,“ tvrdí doktor Jonathan Todd z University of East Anglia. Bakterie podle něj dokáže degradovat všechny organické uhlovodíky včetně ropy.

Následek znečištění? Spíš ne...

Podle biologů z Anglie jsou uhlovodíky v mořské vodě běžně v hloubkách šest tisíc metrů a větších. Výzkum v Mariánském příkopu naznačuje, že nepocházejí nutně ze znečištění na povrchu oceánů, ale produkují je také mikroorganismy žijící v těchto hloubkách.

Tlak vody na dně Mariánského příkopu lze přirovnat k zátěži mající rovnou tunu působící na centimetr čtvereční.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:33
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat